După cum mă temeam, războiul prin care trecem cu toții nu a dus la conjugarea eforturilor, la abandonarea luptei politice, ci dimpotrivă, aceasta continuă, mai ascuțită ca niciodată. De când e lumea, lucrurile bune nu aduc un foarte mare capital politic celor care le fac, decât în prima fază, la cald, cum se spune, pentru că după aceea încep să fie privite ca o normalitate, obligatorii. În schimb, lucrurile rele, exploatate la maximum de către adversarii politici ai celor aflați la guvernare, devin o adevărată piatră de moară, care fărâmițează tot mai mult capitalul electoral, în folosul celor care le critică mai vehement. Marea problemă este că, mai ales în situații limită, cum este aceasta, este extrem de greu să faci diferența între bune și rele, între adevăr și minciună.
De pildă, PNL a atacat la Curtea Constituțională legile PSD privind amânarea ratelor și suspendarea plătii la utilități. Liberalii îi acuză pe PSD-iști și pe cei care îi susțin conjunctural că nu vor decât să saboteze măsurile luate de guvern, promovând inițiative care nu au niciun suport, doar din do­rința de a-și face capital politic, chiar dacă știu că urmările pot fi catastrofale din punct de vedere economic. Că PSD a provocat mult rău României prin populisme deșănțate, multe dintre ele lipsite total de logică, mai ales pe vremea lui Dragnea, este adevărat. Sunt convins că și de această dată PSD urmărește să recâștige măcar o părticică din electoratul pierdut, dar faptul că toate celelalte partide din Opoziție, inclusiv UDMR și chiar USR au votat inițiativele PSD mă face să înclin să le dau dreptate de această dată. „În cazul facilităților fiscale, în care PSD propune amânarea plăților la utilități, în comunicarea publică, populiștii au uitat să amintească de măsura acoperirii golului la operatorii de distribuție, din credite, ceea ce înseamnă că după 3 luni PSD le face cadou românilor facturi greu împovărătoare. La fel și în cazul CAS și CASS”, spune liberalul Florin Roman. Nu pot să spun că nu are, într-o oarecare măsură, dreptate, cred că toți cei care ne asigură utilitățile, muncind cu frica în oase, nu prea au cum să o mai facă dacă nu sunt plătiți.
Pe de altă parte, are dreptate și Ciolacu, liderul PSD, care spune că, pentru a veni în sprijinul cetățenilor de rând și al firmelor, guvernele altor țări afectate de coronavirus-Italia și Spania, de exemplu- au pus deja în aplicare măsurile respective, adică amânarea ratelor și a plății facturilor la utilități, facilitățile fiscale pentru firme sau șomajul tehnic. Deasemenea, nu pot să nu iau în considerare opinia lui Victor Ponta, care acuză direct PNL că trage de timp și nu face nimic pentru a proteja anumite bănci și firme internaționale împotriva românilor și a firmelor românesti. Am scris nenumărate articole pe această temă, așa că nu mai insist. Am, însă, o întrebare: dacă liberalii chiar cred în argumentele lor, atunci cum se face că înainte cu doar o zi de votarea în Parlament a inițiativelor PSD, guvernul a aprobat , printr-o hotărâre, implementarea normelor privind amâ­- narea obligației de plată a facturilor la utilități și chirie pentru avocați, notari publici și executori judecătoresti pe perioada stării de urgență? Bravo, liberalilor, ați demonstrat că sunteți solidari cu cei mai nevoiași dintre români, avocații, notarii și executorii judecătorești! „Starea de urgență a redus foarte mult activitatea în instante, iar avocații, notarii și excutorii judecătorești își văd veniturile mult diminuate”, motivează șeful cancelariei premierului. Aferim, săracii de ei!

Recomandările redacției