Scandalul de la ADI Deșeuri, izbucnit în urma neînțelegerilor dintre actuala conducerea a județului, pe de o parte, și Adrian Țolea, fostul director al Asociației de Dezvoltare Comunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor, este pe cale să ia o turnură penală. Asta, în condițiile în care pe fir a intrat și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, care vrea să facă lumină în păienjenișul de interese ascunse de acolo și verifică inclusiv activitatea depusă de Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, și Sergiu Bîlcea, vicepreședintele aceleiași instituții. Având în vedere că Adrian Țolea a fost concediat și se consideră nedreptățit, are multe de spus. În plus, a început să facă demersuri pentru a demonstra faptul că la ADI s-au petrecut o serie de ilegalități. În acestă ordine de idei, a solicitat Prefecturii o serie de documente aferente anilor 2016, 2017 și 2018 cu privire la activitate ADI Deșeuri. Într-unul dintre răspunsurile primite se arată că instituția a cerut lămuriri de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și Serviciu de Investigare a Criminalității Economice. Prin adresa nr. 97886/20.07.2018 a Inspectoratului de Poliție al Județului Arad – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice ni s-a adus la cunoțință faptul că activitatea desfășurată în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor este cercetată în dosarul penal 2337/P/2018 fiind avute în vedere inclusiv aspectele legate de activitatea de împuternicit al UAT Județul Arad, a domnului Bîlcea Sergiu Ovidiu și a domnului Iustin Cionca, în Adunarea Generală a Acționarilor a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor”, se arată în documentul trimis de Prefectură.

Dosar pentru abuz în serviciu

Încă din iunie, ziarul nostru vă informa că situația și așa explozivă de la ADI Deșeuri ia o turnură interesantă. Asta, în condițiile în care, trei dintre sesizările făcute de directorul executiv Adrian Țolea și trimise Prefecturii au fost redirecționate către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Deoarece aspectele semnalate, însoțite de înscrisurile anexe, exced ariei noastre de verificare, am transmis acestea Inspectoratului de Poliție Județean Arad Serviciului de Investigare a Fraudelor și Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad spre luarea măsurilor legale”, se arată într-o adresă primită atunci de Țolea de la Prefectură.

De altfel, anterior, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice demarase o anchetă la ADI Deșeuri, fiind constituit un dosar de urmărire penală, privind săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. „Din sesizarea în cauză rezultă că au existat mai multe disfuncționalități în ceea ce privește colectarea gunoaielor pe raza județului Arad de către SC RETIM Ecologic Service SA din Timișoara […], rezultate din lipsa autospecialelor, a personalului precum și a autorizației de mediu. Aceste aspecte ridică suspiciuni în ceea ce privește modul de atribuire a contractului de prestări servicii în cadrul licitației organizate”, se mai arata în document. Pe cale de consecință, polițiștii au solicitat o serie de acte, printre care dosarul întocmit pentru organizarea licitației și statutul ADI Deșeuri.

Recomandările redacției