Minutul de reculegere în memoria celui care a fost Regele Mihai I al României, condus sâmbătă pe ultimul drum de români, a fost în ton cu anunțul ce urma să fie făcut de Alexandru Meszar. Actuala condu­cere a UTA-ei a abandonat orice intenție de promovare în Liga 1, locul 12 din clasamentul ligii la finalul anului venind la pachet și cu o demisie în alb. Șefii „Bătrânei Doamne” s-au pus la dispoziția Aradului, autorități și suporteri, precizând – totuși – că în cazul în care nu se găsește o altă variantă de continuitate în jurul unui investitor potent financiar vor adopta o strategie low-cost.
Asta înseamnă o reducere drastică a bugetului de la primăvară, iar fotbaliștii din actualul lot vor avea cel mai mult de suferit. Primele nume avansate sunt cele ale macedonienilor Mevlan Adili și Bujamin Asani. „Nu cred că vor rămâne, sunt jucători străini, joacă pe bani mai mulți și avem și alte cheltuieli cu ei. Nu se încadrează în varianta low-cost, deși am putea face eforturi pentru unii. Vom ține cont și de statistica fiecăruia, vom vedea ce-și dorește fiecare jucător, dacă îl interesează doar banii sau pune și suflet. Nu știu acum cine va pleca sau cine va rămâne în condițiile pe care le vom pune jucătorilor, în caz că rămânem. În acest moment, spun că trebuie să schimbăm foaia și să mergem pe tineret. Nici în privința viitorilor antrenori nu vă pot da un răspuns ferm acum, pentru că nici noi nu-l știm”, a precizat Alexandru Meszar, întrebat fiind de cei doi fotbaliști macedonieni.
Dacă am fi să ne luăm strict după statistica InStat prezentată chiar de conducerea clubului într-un slide, cel puțin Mevlan Adili stă destul de bine. Fundașul dreapta de 23 de ani e primul la pase (normale și decisive) precise, la deposedări reușite și faulturi suportate și al doilea, după Scutaru, la dueluri câștigate în defensivă și intercepții în terenul advers. Chiar dacă nici el nu a mai ieșit în evidență prin evoluții în ultima parte a toamnei, Adili a fost considerat la un moment dat de suporteri unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai echipei „roș-albe”. Dar, până la urmă, tânărului fundaș i-ar putea prinde bine rezilierea contractului, atâtă timp cât are oferte de la grupări importante din prima ligă macedoniană. În schimb, Bujamin Asani a avut evoluții meteorice în jumătatea de sezon petrecută pe malul Mureșului, având – totuși – meritul de a fi marcat în derby-ul cu Poli. Totuși, singura reușită oficială a fotbalistului de picior stâng la UTA nu a influențat deznodământul trist al  partidei pentru echipa lui Todea, pe Bega.
Unul dintre reproșurile venite din sală, de la unul dintre suporterii prezenți la ședința de analiză de sâmbăta trecută a fost absența unui departament de scounting și încrederea prea mare în unii impresari. „Nu e o regulă aici, căci același impresar care ni l-a dus pe Strătilă, ni l-a adus și pe Roman și nu s-a acomodat. Nu avem bani pentru departamente, într-adevăr ne lipsește și un departament de scouting. Pentru oameni de valoare în acest domeniu trebuie să oferi un salariu mare, cu carte de muncă și noi nu avem această posibilitate”, a lămurit situația Alexandru Meszar, părintele proiectului UTA.

Recomandările redacției