Adio Văcean! Ce urmează…

0
273

Din momentul în care Alin Văcean a pus piciorul în filarmonică din (im)postura de director am considerat că numirea sa reprezintă nu numai o jignire la adresa acestei instituţii onorabile, dar şi o bătaie de joc şi lipsă de bun simţ faţă de cultura Aradului. Imaginile difuzate de către absolut toate televiziunile naţionale şi locale din România cum o persoană care semăna ca două picături de apă cu directorul filarmonicii din Arad (mă exprim în acest fel pentru a mă apăra de un eventual proces, deoarece poliţia arădeană nu s-a sinchisit să urmărească cazul până la capăt, iar oficial reiese că acea persoană, care semăna leit cu directoraşul, nu este Alin Văcean) fura oglinzi de Mercedes, cu o dexteritate care îl făcea până şi pe cel mai experimentat prestidigitator invidios din cale afară, pentru a şi le completa la propria maşină, a reprezentat o nouă palmă uriaşă la adresa oricărui locuitor al Aradului, sau cel puţin aşa ar fi trebuit.

Nimic nu s-a întâmplat însă, iar Alin Văcean continua să se uite în ochii tututor cu o seninătate debordantă. Mai mult, nu s-a gândit nici un moment la posibilitatea de a-şi înainta demisia de onoare, în ciuda deselor momente în care a pus această instituţie în situaţii jenante. Despre toate acestea am scris la momentul lor şi mă bucur că într-un final a apărut o persoană care nu numai că a văzut realitatea dar a şi luat atitudine. Este vorba despre Cătălin Lazurcă, fostul consilier local care şi-a înaintat demisia, demonstrând un caracter desăvârşit şi o coloană vertebrală dreaptă, care s-a luptat din toate puterile pentru a înlătura ruşinea care se instalase în fruntea filarmonicii.

Până la urmă, la foarte multă urmă, se pare că filarmonica şi sper ca şi Aradul va scăpa de acest personaj. Definitiv.

La un moment dat chiar mi-am promis că numele lui Văcean nu va mai apărea sub semnătura mea pentru că un astfel de episod merită şters definitiv din istoria unei instituţii care, datorită artiştilor săi, şi-a câştigat un renume apreciat până şi peste hotare. M-aş fi bucurat să nu mai fiu nevoit să îl scriu nici acum. Ba mai mult, sper să nu ajung vremurile în care să îl regret pe Văcean. Da, nu am greşit. Am scris bine să nu regret. La urechile mele au ajuns nişte informaţii groaznice, sper să nu ajungă să se şi concretizeze, despre o posibilă (re)venire în fruntea filarmonicii a unei… entităţi dispuse să revoluţioneze totul. Sau mai corect zis să distrugă totul. Cu bună ştiinţă. Pentru că acea… entitate are o capacitate uluitoare de a construi lucruri, şi chiar bune, de a face proiecte formidabile. Dar din păcate, de data aceasta, nu se mai vor a fi puse în slujba instituţiei, ci împotriva ei şi mai ales a artiştilor de acolo.

Tot ce îmi pot dori, ca orice arădean cu nevoie de cultură şi nevoie de frumos, este ca filarmonica să existe în continuare, iar artiştii să îşi facă meseria la cel mai înalt nivel posibil pentru a duce numele Aradului, în continuare, peste hotare. Pentru asta consider că în fruntea instituţiei ar trebui să vină cineva bine pregătit, dar şi bine intenţionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.