Aditivii alimentari şi conservanţii sunt folosiţi deseori în industria alimentară, iar recunoaşterea celor benefici şi nocivi este importantă pentru prevenţia unor afecţiuni şi pentru un stil de viaţă sănătos. Iată ce aditivi trebuie evitaţi!
Glutamat monosodic (E621). Este o sare sodică din acidul glutamic, un amino­acid non-esenţial apărut natural. Este un aditiv alimentar clasic, utilizat pentru a intensifica aroma preparatelor. Consumul de glutamat monosodic a fost asociat cu creş­terea în greutate şi, uneori, cauza dureri de cap, transpiraţii şi amorţeală.
Nitrit de sodiu (E250). Întâlnit frecvent în carnea prelucrată, nitritul de sodiu acţio­nează ca un conservant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, adăugând aromă sărată şi culoare roşu-roz. Atunci când sunt expuşi temperaturilor ridicate, nitriţii se pot transforma în nitrozamina, care poate avea efecte nocive asupra sănătăţii. Un aport mare de nitriti şi nitrozamină a fost asociat unui risc crescut de cancer la sto­mac, colo­rectal, de cancer la sân şi la vezica urinară.
Caragenan (E407). Acţionează ca agent de îngroşare, emulgator şi conservant. Se utilizează în produse lactate, în dulciuri, cre­me, sosuri, topping-uri, dressing-uri, înghe­ţate, în fructe şi legume conservate, în produse din carne, peşte, ouă. Deşi e reglementată folosirea sa ca aditiv, există studii care ara­tă că favorizează inflamarea tractului digestiv. De asemenea, poate creşte ni­ve­­lul de zahăr din sânge şi poate favoriza apariţia diabetului zaharat. Poate fi asociat cu formarea ulcerului.
Benzoat de sodiu (E211). Este un conservant adăugat adesea în băuturi carbogazoase şi utilizat în conservarea legumelor, a fructelor. Mai multe studii au descoperit re­acţii adverse potenţiale care ar trebui luate în considerare. Spre exemplu, combinarea benzoatului de sodiu cu coloranţii alimentari artificiali a crescut hiperactivitatea la copii. De asemenea, un consum mare de băuturi care conţin benzoat de sodiu a fost asociat cu simptome de ADHD la adolescenţi şi tineri, conform www.sfatulmedicului.ro.

Recomandările redacției