muresPrima unitate cu atribuţii de coordonare a problemelor legate de ape a fost înfiinţată exact acum un secol. Momentul a fost marcat de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor, la finele săptămânii trecute.
La Administraţia Bazinală de Apă Mureş – Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad s-au aniversat de curând 100 de ani de la înfiinţarea primului Departament de Ape  din România, în cadrul unui simpo­zion. La acesta au participat foşti angajaţi ai unităţii, autorităţi locale, repre­zentanţi de ONG-uri şi unităţi şcolare. În cadrul simpozionului s-a prezentat un mic istoric al activităţii de gospodărire a apelor, sub diverse denumiri şi formule organizatorice. De asemenea, s-a realizat o expoziţie de hărţi şi fotografii intitulată „Mureşul de ieri şi de azi”. La finalul simpozionului, invitaţii au primit diplome şi medalii aniversare.
Departamentul Apelor a fost înfiinţat pentru prima dată în cadrul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, în anul 1913. În anul 1956 a fost organizat Comitetul de Stat al Apelor (CSA), care a preluat sarcinile Direcţiei Generale Hidrometeorologice din cadrul Ministe­rului Transporturilor Navale şi Aeriene. Era pentru prima oară când se crea în România un organ central care să coordoneze toate problemele legate de ape. În anul 1976 se înfiinţează Direcţia Apelor Mureş-Banat, cu sediul în Târgu-Mureş. De asemenea, tot atunci se înfiinţează unităţi judeţene de gospodărire a apelor, numite Oficii de Gospodărire a Apelor. În 2002 sunt organizate subu­nităţile Sisteme de Gospodărire a Apelor Mureş, Alba, Hunedoara şi Arad.

Recomandările redacției