Interviu cu inginerul Ştefan Muscă, primarul comunei Olari

IMG_3316 IMG_3332 IMG_3333 IMG_3324 IMG_3314 IMG_3319 IMG_3328Odată ce intri pe teritoriul unei comune, după aspectul stradal al locului îți poți da seama despre cât de eficientă și implicată în viața comunității este echipa administrativă în frunte cu primul edil, firește. Din acest punct de vedere, cum intri în comuna Olari (venind dinspre Sântana, de exemplu) se poate vedea „mâna de gospodar“ a primarului: peste tot este curat, nici o hârtie nici un muc de țigară, nici un ambalaj aruncat la voia întâmplării. Aflat la al cincilea său mandat în fruntea comunei Olari, primarul Ștefan Muscă este om de-al locului și cunoaște bine situația din teren, prin urmare discuția a demarat cu ușurință.
– Domnule primar, sunteți la al cincilea mandat: cum ați reu­șit să conduceți o perioadă atât de mare administrația din Olari?
– Nu este o rețetă anume, firește; în primul rând însă nu e permis să-i dezamăgești pe oameni cu promisiuni nerealizabile, cu minciuni adică. Trebuie să spui lucrurilor pe nume, să le știe oamenii. Eu am fost văduvit de bani atât de opoziție cât și de ai noștri… Dar, fiind și comuna mea natală nu m-am lăsat, m-am zbătut și am făcut atât cât s-a putut. Iar cetățenii au văzut prin ce situații am trecut… Oricum eu pun suflet în tot ceea ce fac și vreau să continui să ajut la progresul comunei mele.
Și în ce privește curățenia, că m-ați întrebat, am insistat foarte mult pe acest aspect. Chiar eu, că sunt mai în vârstă, când văd câte o hârtie ori un ambalaj pe jos  nu pot să trec să n-o ridic și s-o arunc la cel mai apropiat coș de gunoi. Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă că gradul de curățenie e primul semn că tuturor ne pasă de locul unde trăim.
– Revenind la realizările anului 2014: cum considerați că l-ați încheiat?
– Cum l-am încheiat reiese cel mai bine din… Raportul primarului comunei Olari privind starea economică socială și de mediu pe anul 2014. Obiectivele mele s-au bazat și țintesc dezvoltarea continuă, modernizarea și prosperitatea acestei comunități. Am avut în vedere să formez grupuri comune de lucru în cadrul aparatului de specialitate, menite să implementeze programele și prioritățile propuse de mine privind dezvoltarea comunei, având ca fundament obiectivele de interes local propuse pentru realizare în anul 2014, aprobate prin Hotărâre de Consiliu Local. Iată câteva: modernizarea celor două școli din Olari, montarea plăcilor în gard la cimitir și curtea Primăriei; betonarea aleii principale din cimitir – circa 150 mp; betonarea aleii principale din zona „300“ pe o suprafață de circa 300 mp; modernizarea iluminatului public cu leaduri; extinderea rețelei de apă potabilă în satul Olari – pe circa 1 km; vopsirea gardului împrejmuitor al Bisericii Ortodoxe din Olari; asfaltarea a două străzi – pe circa 1,2 km; achizi­ționarea unui autoturism de teren Dacia Duster. Repet, în toate demersurile mele de implementare a politicilor publice și în cele de dezvoltarea comunității, un rol important l-a avut Consiliul Local care mi-a acordat sprijinul necesar. A fost o relație bună între primar și viceprimar, pot afirma că dispun de un aparat de specialitate bine pregătit cu ajutorul căruia putem demonstra, împreună, că administrația locală este o structură a cărei activitate se bazează pe… fapte. Raportul cuprinde, în mare, componente: economice, buget, finanțe, socială, mediu, urbanism, educație, cultură, sport, culte, investiții și priorități pentru anul 2015 ale activității noastre.
Aș vrea să evidențiez și o componentă mai aparte a activității noastre, aceea a proceselor de elaborare a actelor normative și de luare a deciziilor. Astfel, în 2014 au fost concepute, întocmite, adoptate și emise un număr de 51 de Hotărâri de Consiliu Local; au fost afișate public (pentru luarea la cunoștință de către cetățeni) un număr de 11 procese verbale ale ședințelor ordinare ale Consiliului Local al comunei Olari; s-au emis 239 de „dispoziții“; au fost 450 de „adrese“ de acte de solicitări. Programul de audiențe al primarului este afișat dar, după cum ați văzut și știți, la mine ușa biroului este mereu deschisă pentru cetățeni; ascult și discut cu oamenii atât la birou cât și atunci când mă deplasez prin comună.
– Care sunt ocupațiile de bază în rândul locuitorilor comunei?
– Ocupația de bază a localnicilor a fost și rămâne agricultura: cultivarea pământului dar și creșterea animalelor. Cultivarea terenurilor se face atât intravilan cât și extravilan, ponderea mare fiind reprezentată de cereale. Sunt societăți agricole mari care practică o agricultură modernă și în sistem intensiv; iar în legumicultură, de producție individuială, la nivelul comunei noastre. Este înscris în Registrul Agricol și inventarul animalier, din care reținem câ­teva rubrici:  360 bovine, 1.300 porci, 86 cai, 6.400 oi. Aș mai vrea să adaug și activitatea de sprijinire a domeniilor social și de sănătate: recent am sprijinit deschiderea unei Farmacii umane; apoi am avut colaborări bune cu școala și în alte domenii.
– Ce doriți să inițiați pentru anul în curs?
– Acum așteptăm să vedem ce bani vom primi. În principal vom continua cu asfaltarea străzilor în Sintea Mică și Olari; vom contribui la întreținerea școlilor din cele două sate componente ale comunei. Apoi a venit un investitor în comună pentru a construi un Complex de creșterea scrofițelor de reproducție care va avea un efectiv-matcă de 740 de animale dar și 4500-5000 de purcei; când purceii vor ajunge la greutatea de 25 kg vor fi duși la o altă îngrășătorie… Acest complex va fi dat în exploatare până în luna septembrie.
– Ce fac cu laptele cei care țin vaci, unde îl duc?
– Bună întrebare. Sunt, e adevărat, oameni vârstnici care nu se pot duce cu laptele la piață și el este preluat de Combinatul Agroindustrial (CAI) din Curtici, pentru prelucrare. Fratele meu, Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici este preocupat, firește, de situația cetățenilor din Olari: începând cu lucrarea pământului – care este dat în arendă și continuând cu situații de acest gen. Ce s-ar face oamenii mai nevoiași care n-au posibilități să-și lucreze pământul?
Localnicii sunt mulțumiți
Ne-am oprit, conform obiceiului, să ascultăm și părerile unor oameni pe care i-am întâlnit despre situația din Olari. Majoritatea oamenilor au spus că, dată fiind situația acestor vremuri, pentru ei arendarea e o soluție bună.
O femeie din Olari, ce locuiește la Arad acum, Floare Petrișor ne spunea: „eu chiar îl admir pe primarul din Olari pentru câte face. Uitați-vă și ce curățenie este, asta înseamnă multă muncă. Mulți ar putea lua exemplu“.
Alte două femei cu care am vorbit – Maria F. și maria B. – ne spu­neau: „să ni-l țină Dumnezeu, că e de treabă. Se vede câte a fă­cut: asfaltarea străzilor e aproape gata – mai are două și sunt gata toate“.
„Și la birou stă de vorbă cu tine și te ascultă: este un om trecut prin viață și știe de toate. Degeaba pui un… «prunc» la Primărie, nici nu știe de unde să se apuce“ a mai completat un localnic aflat peste drum de noi, care ascultase despre ce vorbeam.

Recomandările redacției