clmŞedinţă-fluviu, ieri, la Consiliul Local Municipal: au fost trei ore de încordări, momente hilare şi dramatice, contre şi acuze între primarul Gheor­ghe Falcă şi consilierii USL. Nu sunt bani pentru ca administraţia să cum­-pere Şcoala Generală „Mihai Eminescu”, aşa cum nu poate fi vorba despre achiziţionarea Teatrului Vechi.
Aşa cum demult nu s-a mai întâmplat, niciunul dintre consilierii locali nu a absentat, ieri, de la şedinţa ordinară a CLM. Bugetul a trecut de vot cu 14 voturi după ce, timp de mai bine de o oră, un număr de peste 40 de amendamente au fost formulate de aleşii Pu­terii dar şi de cei ai Opoziţiei. Polemici şi reproşuri au curs, mai bine de o oră ieri, pe tema împărţirii banilor oraşului, însă bugetul local a fost adoptat după ce toţi consilierii Puterii au votat favo­rabil iar votul negativ a fost exprimat, aşa cum se şi anunţase în zilele precedente, de cei nouă reprezentanţi ai USL. La capătul unei şedinţe istovitoare, edilul-şef şi-a impus din nou punctul de vedere reducând la tăcere Opoziţia. S-a întâmplat atât în privinţa amendamentelor„pe bandă rulantă” formulate de Putere la proiectul de adoptare a bugetului şi promovate de primar prin vocea consilierului Ovidiu Moşneag, cât şi în cazul refuzului categoric al administraţiei Falcă de a achizi­ţiona, cu bani din excedentul bugetar al anului trecut, clădirea Şcolii Generale numărul 1 „Mihai Eminescu” sau Teatrul Hirschl.
Nu vor să cumpere şcoala şi Teatrul Vechi
Reprezentanţii Puterii s-au amuzat copios pe seama amendamentului prin care Gheorghe Ghilinţă le-a propus, ieri, colegilor de consiliu, să aloce din excedentul bugetar al anului trecut nouă milioane de lei pentru cumpărarea Şcolii Generale numărul 1 „Mihai Eminescu”, respectiv şapte milioane de lei pentru achiziţionarea Teatrului Vechi. „Este clar că aceşti bani nu vor ajunge pentru cumpărarea celor două clădiri, însă în cazul Şcolii Ge­nerale numărul 1 reprezintă, pentru părinţi şi cadrele didactice, un semnal de implicare a municipali­tăţii. La fel şi în cazul Teatrului Hirschl, putem da semnalul că această clădire poate fi cumpărată, cu atât mai mult cu cât dorim să accedem la titlul de Capitală Culturală Europeană”, şi-a motivat Ghilinţă propu­nerea. „Un asemenea amendament nu poate exista. În cazul Şcolii Ge­nerale numărul 1, Guvernul nu permite achiziţionarea altor imobile în afară de monumentele istorice de către administraţiile publice locale”, i-a tăiat Falcă elanul alesului local. În replică, deputatul Flavius Măduţa a atras atenţia asupra faptului că autorităţile locale pot cumpăra, legal, imobilele în care funcţionează şcoli. El a răspuns astfel unor aprecieri contrare făcute la şedinţa CLM de ieri de către primarul Falcă şi aparatul de specialitate al Primăriei „Guvernul PD-L a li­mitat în anul 2008 posibilitatea autorităţilor locale de a face anumite achiziţii publice. Totuşi, art. 2 pct. 2 lit. c din OUG nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar include în mod explicit la excepţii «imobilele şi dotarea spaţiilor de învăţământ din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat». Ceea ce s-a întâmplat la şedinţa CLM arată aparatul de specialitate este inti­midat şi folosit politic de către primarul Falcă, nu un factor de echi­- libru pentru toţi consilierii locali. Consider în continuare că este oportun ca autorităţile locale să cum­pere, eventual prin accesarea unui credit, imobilul în care funcţionază şcoala Mihai Eminescu. Dacă auto­rităţile locale ar fi accesat un credit din 2006 şi ar fi plătit rate în loc de chirie, astăzi clădirea era a autori­tăţilor locale, cu aceleaşi costuri. Consilierii USL au depus un proiect pentru constituirea unei comisii de negociere pentru achiziţionarea imobilului şi vor continua toate demersurile legale. Constat că primarul Falcă este orbit de orgolii şi de interese şi nu vrea să ia în considerare interesul elevilor, părin­ţi­lor şi profesorilor. Îmi pare rău că trebuie să consumăm energie ară­tând că politicieni ca Gheorghe Falcă şi subordonaţii lui din partid încearcă să mintă arădenii. Eu nu îmi doresc să apar public pentru a demonta astfel de minciuni, dar trebuie să le spunem arădenilor adevărul”, a explicat Măduţa.
Monica Tulcan
Răzvan Creţu

  • Trotki spune:

    Minciuni de la toti, adevarul se afla in interesul de a cumpara „cum trebuie”! Pe banii nostri, bineinteles. Saga va continua, hai care mai aveti ceva de vanzare la primarie cu voi ca se termina banii. Italieni, pocaiti, tigani, hai ca au rumanii bani!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției