Administrația împarte fonduri în județ. Cu câți bani se aleg primăriile

0
577

Consiliul Județean a stabilit în mare, cât și cum împarte banii pentru primăriile din județ. Înainte ca primăriile să-și poată aproba bugetele, după ce primesc fonduri de la administrație, proiectele de hotărâre ale CJA, ce privesc banii pentru orașe și comune, trebuie să treacă mai întâi de votul consilierilor județeni.

Anul acesta, administrațiile și-au putut stabili mai repede bugetele, pentru că bugetul de stat s-a promulgat repede. Consiliul Județean are două proiecte ce se referă la fondurile din cote. Vorbim de proiectul privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pe anul 2020 și proiectul privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit reprezentând fond la dispoziția consiliului județean pe anul acesta. În plus, proiectele cuprind și estimări pentru anii 2021-2023.

Primul proiect, cel privind sumele defalcate din T.V.A. pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene cuprinde suma totală de peste 16,92 milioane de lei, bani cuprinși în bugetul propriu al juețului, pentru drumuri.

În stabilirea fondurilor care vor ajunge în curând la primării au contat solicitările făcute de acestea onsiliului Județean, pentru necesități.

Primării fără alocări

Din cotele pe impozit, Consiliul Județean are de împărțit 27.316.000 de lei, iar municipiul este „sărit“ de la bani. Nu de alta, dar CJA primește sprijin de la Primărie pentru diferite proiecte, în consecință nu a cuprins-o în finanțare. Per total, suma din cotele pe impozit nu este mare.

Finanțări mai mari, pe divrse proiecte primesc localitățile: Ineu – 920.000 de lei, pentru amenajare intersecție, capelă și asfaltare străzi în Mocrea, Curtici – 550.000 de lei – asfalări, Pecica 880.000 de lei, pentru lucrări la Liceu, modernizare străzi și grădiniță, Sântana 800.000 de lei – modernizare străzi, Sebiș – 890.000 de lei pentru modernizare spital, modernizare stație de epurare, asfaltare drum și pod, Beliu – 430.000 de lei – proiect pe fonduri pentru extindere și modernizare rețele de apă și canalizare și construire de Capelă în Vasile Goldiș, Buteni – 500.000 de lei – reabilitare școală și modernizare străzi, Frumușeni – 630.000 de lei, pentru modernizare străzi, Ghioroc 550.000 de lei– pentru extinderea parcării de la plajă și asfalătări de străzi, Gurahonț – 550.000 de lei, pentru construire cămin și străzi, Iratoșu – 470.000 de lei, modernizare iluminat, reparații primărie și reabilitare de trotuare, Mișca – 470.000 de lei, pentru școală și reabilitare străzi, Peregu Mare – 520.000 de lei pentru modernizare iluminat, parcări, sistem de supraveghere video și grădiniță, Șiria, Târnova, Vladimirescu și Secusigiu – câte 500.000 de lei fiecare, pentru modernizare străzi, Seleuș 450.000 de lei– pentru canalizare și asfaltări de străzi, Sintea Mare – 515.000 de lei – pentru trotuare și reparații cămin cultural și școală, Șagu – 600.000 de lei, pentru modernizare cămin cultural și reabilitare străzi, Vinga – 610.000 lei, pentru extindere canalizare, modernizare școală și reabilitare străzi, Zăbrani, 575.000 de lei, pentru modernizare dispensar, construire capelă, extindere rețea de apă și extindere școală generală și Zimandu Nou -700.000 de lei, pentru grădiniță, extindere rețea apă și asflatări de străzi.

Alte localități primesc între 300.000-350.000 de lei.

Sunt însă orașe și localități care s-au ales cu 0 lei din cotele din impozit. Acestea sunt Chișineu-Criș, Lipova, Nădlac, Pâncota, Moneasa, Șiștarovăț, Dezna și Vărădia de Mureș.

Acestea nu sunt singurele alocări care se vor face în perioada următoare în județ. Primăriile care nu au primit bani din aceste cote ar putea beneficia de alte alocări. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.