Administrația județeană și-a schițat proiectul bugetului pentru acest an

0
440

buget

Bugetul judeţului a prins contur într-un proiect ce a fost scos la transparență, la sediul Consiliului Județean. Chiar dacă fondurile de la nivel central lipsesc, finanțarea primită de județul nostru fiind doar pentru funcționare, administrația se bazează pe alte resurse.

Astfel, veniturile preconizate pentru acest an sunt de 256,38 de milioane de lei, dintre care ponderea cea mai mare, 82,84 de milioane, vor fi din venituri proprii. La capitolul cheltuieli sunt trecute 290,2 de milioane, cheltuielile sociale urmând să absoarbă mare parte din aceste fonduri –  82 de milioane de lei. Deocamdată, potrivit proiectului există o diferenţa pe minus, dintre venituri şi cheltuieli.

Revenind la venituri, veniturile curente însumează aproape 133 de milioane de lei. Subvențiile de la bugetul de stat sunt în sumă de 77.243.

La capitolul cheltuieli, 74.8 milioane de lei vor fi transferuri între alte unități ale administrației – instituții subordonate, în timp ce, cheltuelile de personal pentru administrație și instituții din subordine vor ușura bugetul de 41,735 milioane de lei. Proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au la dispoziție, potrivit calculelor, 76,5 miioane de lei.

Sume foarte mari se regăsesc la segmentul de asigurări şi asistenţă socială, unde în buget este prevăzută suma de 89,9 de milioane de lei, pentru susținerea personalor cu dizabilitți ori alte categorii dezavantajate social. Din această sumă, 15 milioane sunt pentru retribuția personalului din domeniul social.

La capitolul drumuri se regăsește suma de 18,4 milioane de lei, în timp ce pentru servicii religioase este prevăzută suma de 4,3 milioane de lei. De altfel, în total, pentru „cultura și religie“ va fi disponibilă o sumă de aproape 15,2 milioane de lei.

Calculele arată că, administrația va trebui să atragă fonduri pentru investiții, întrucât pentru dezvoltare, nu prea există resurse.              Cel puțin nu de la nivel central. Pentru sănătate – prioritatea CJA, în buget este cuprinsă suma de 5,29 milioane de lei.

Proiectul poate fi modificat

Varianta proiectului nu este definitivă, aceasta putând suporta modificări. Proiectul de buget va sta la transparență până pe data de 10 februarie urmând ca aleșii județului să îl supună apoi aprobării.

Potrivit noii legi a bugetului de stat, fondurile au fost repartizate în acest an în funcţie de bugetele proprii ale judeţelor, oraşelor şi comunelor. În consecinţă, judeţele care au un buget estimat la peste 80 de milioane de lei nu primesc fonduri de la stat, oraşele ce au un buget estimat la 6 milioane de lei nu primesc fonduri de la stat şi în aceeaşi situaţie sunt comunele care au nu buget de peste 1,5 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.