Administrația județeană vrea să preia în administrare cetățile Șiria, Șoimoș și Ineu, pentru a le pune în valoare pe bani europeni

0
305

Noua conducere a Consiliului Județean este preocupată de potențialul turistic al județului, astfel că a fost inițiată o evaluare a activității la nivel instituțional, iar CJA a elaborat câteva direcții importante. Administrația județeană vrea să preia în administrare cetățile Șiria, Șoimoș și, posibil, Ineu.

Perspectivele de viitor ale cetăților Șoimoș, Șiria și Ineu au fost temele ședinței conduse de vicepreședintele Sergiu Bîlcea, în prezența primarilor de la Șiria și Ineu și a unei delegații din Lipova. Ședința a avut loc la finele săptămânii trecute.

Consiliul Judeţean va susține la începutul săptămânii viitoare, la Ministerul Culturii, intenția de a prelua în administrare și de a aplica pentru proiecte europene în vederea cetăților Șiria, Șoimoș și, posibil, Ineu. Potrivit primarului Călin Abdrudan, Primăria Ineu a început pregătirea pe cont propriu a demarării investiției, dar la întâlnirea de astăzi s-a avansat ipoteza ca problema cetăților să fie tratată unitar. „Pentru noi această cetate este extreme de importantă. Indiferent cum, o vom reabilita! Comparativ cu celelalte două despre care se discută, Cetatea Ineu este într-o stare relativ bună. Chiar și în actuala sa stare, în ultimele cinci zile am avut acolo 200 de vizitatori, dintre care două treimi sunt cetățeni străini. Suntem deschiși spre parteneriatul cu Consiliul Județean, dar putem reabilita cetatea și pe cont propriu, și chiar așa vom și proceda, dacă vom constata că ritmul nu este cel pe care ni-l dorim” – a declarat primarul orașului Ineu.

Finanțare pentru turism

Suma pentru care se poate aplica este de 5 milioane de euro. Promovarea potențialului turistic a acestor cetăți este o parte a strategiei administrative a noii echipe de conducere a Consiliului Județean. „Aceste obiective pot constitui poli de dezvoltare ai județului Arad. Vedem un mare potențial în recuperarea celor trei cetăți și conectarea lor la zona turistică a județului. Suntem în faza de evaluare și luare a deciziilor pe acest subiect. Discuția cu reprezentanții celor trei comunități a fost utilă pentru că ne-a ajutat să ne formăm o impresie despre intențiile locale legate de cetăți și să accelerăm lucrurile. Am fost încântat să văd că există și o viziune a domnilor primari cu privire la acest subiect, un interes și că avem acest obiectiv comun”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Arad, dl. Sergiu Bîlcea.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca a subliniat că, în această etapă a discuțiilor nu dorește să creeze un orizont fals de așteptare și, că pentru informarea corectă a opiniei publice, trebuie subliniat că termenul pentru depunerea proiectelor de finanțare este finalul lunii noiembrie. Abia apoi putem vorbi despre conturarea concretă a acestui plan, pentru care insistă actuala conducere a CJA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.