Este eronată afirmația din care rezultă că toți administratorii de imobile sunt în ilegalitate!, ne asigură Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULAL Arad). „Este adevărat că prin Legea nr.196/2018 se instituie obligativitatea ca persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în baza Legii nr. 230/2007 să poată îndeplini funcția de administrator numai dacă, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, obțin certificat de calificare profesională, în conformitate cu această lege. După cum știm, încă nu au trecut cele 12 luni de grație și ne așteptăm ca această durată să fie prelungită deoarece nu a fost îndeplinită o exigență legală : aceea de actualizare în termen de 3 luni a Standardului ocupațional pentru ocupația de administrator de condominiu, așa cum este prevazut în lege”, a completat aceasta.

Legea care pune probleme

Este vorba de o lege care a dat start unei lungi serii de probleme pentru administratorii care desfășoară această activitate de ani de zile. Cei mai mulți sunt deja atestați, în baza Legii nr. 230/2007, lege care a fost abrogată și înlocuită cu Legea nr. 196/2018. Aceștia ar trebui însă să mai urmeze ceea ce ar trebui să fie, de fapt, doar un curs de perfecționare, în cazul în care atestatele sunt valabile, pentru a obține certificatul de calificare. Standardul ocupațional nu a fost însă actualizat și, deci, administratorii nu pot începe cursurile.

Dorina Lupșe ține să puncteze că ocupația există încă în nomenclator, sub un nume diferit. Problema care se pune este aceea a duratei absurde a cursurilor în cazul în care nu se va ține cont de cursurile anterioare, în special pentru aceia care au deja o ocupație de ani de zile. „Nu este reală nici afirmația că nu există în nomenclatorul de meserii ocupația de administrator. Există în nomenclator meseria de administrator de imobile, cod COR: 515303, iar prin Standardul ocupațional aflat în faza de aprobare este prevăzută ocupația de administrator de condominiu, cu același cod COR 515303. Aspectul esențial care trebuie soluționat prin Standard este în ce măsură ocupația de administrator de condominiu este diferită de ocupația de administrator de imobil. Astfel, se va stabili dacă certificatele de calificare dobândite în condițiile exigențelor Legii nr. 230/2007 vor fi sau nu valabile la atestarea profesională a administratorilor de condominii, în condițiile Legii nr. 196/2018”, completează Dorina Lupșe.

ULAL Arad ia atitudine

Standardul ocupațional a fost pus în dezbatere de ministerul de resort, iar ULAL Arad și Liga Habitat au făcut deja observații și propuneri de îmbunătățire, pentru a rezolva complicațiile din situația de fapt creată prin noua lege. „Potrivit unor opinii pertinente, ne așteptăm ca certificatele de calificare profesională obținute în condițiile legii să fie valabile pentru atestarea în ocupația de administrator de condominiu”, mai spune președintele ULAL.

Dorina Lupșe ține ca informațiile primite de asociații să fie în permanență corecte, inclusiv cele cu privire la implicarea ULAL Arad, membră a Ligii Habitat, în organizarea cursurilor de calificare în meseria de administrator de condominiu, cu precizarea esențială că acestea nu pot fi începute, așa cum am mai zis, decât după aprobarea Standardului ocupațional. „Îi vom informa în permanență pe cei interesați în legătură cu toate modificările și completările, în timp util, prin toate mijloacele de comunicare media, prin Facebook precum și direct, la sediul ULAL ARAD de pe str. George Coșbuc nr. 33, de luni și pană vineri, între orele 9 și 17, a încheiat președintele ULAL.

Recomandările redacției