Administratorii de pensii private își notifică beneficiarii în această perioadă

0
856

Arădenii se pot aștepta să primească scrisori de informare legate de situația conturilor de pensie privată.

Toți administratorii fondurilor de pensii private trimit scrisoarea anuală de informare despre situația conturilor de pensie privată – Pilonul II, pensia privată obligatorie, și Pilonul III, pensia privată facultativă, într-un plic verde. În acest mod, participanții o pot găsi mai ușor în cutia poștală.

Plicul cuprinde informații despre valoarea conturilor în care participanții economisesc bani pentru Pilonul II și Pilonul III, numărul de unități de fond și valoarea acestora până la data de 31 decembrie a anului precedent.

Fiecare participant va primi această situație trimisă de administratorul fondului de pensii private la ultima adresă poștală comunicată. În cazul în care adresa nu mai este valabilă, noua adresă poate fi transmisă administratorului. Oamenii pot verifica aici la ce fond de pensii contribuie.

În cazul în care plicul verde nu ajunge, arădenii pot cere în mod expres administratorului transmiterea lui.

Pilonul II și Pilonul III sunt două surse suplimentare de venit la pensie, în completarea pensiei de stat – Pilon I. Cu ajutorul acestor produse de economisire, la vârsta pensionării, participanții pot avea un plus considerabil în venit.

Pilonul II presupune alocarea unei părți (n.a 3.75%) din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătită de contribuitori către conturile lor personale deschise la fondurile de pensii private obligatorii, în scopul acumulării și investirii continue a acestor sume. Pentru acest produs de economisire, la finalul perioadei de cotizare, când participantul împlinește vârsta de pensionare, acesta are garanția că va primi cel puțin suma contribuțiilor lunare minus comisioanele legale.

Anul trecut, Pilonul II a avut cel mai bun randament din ultimii 9 ani, românii fiind mai bogați cu 2.6 miliarde de euro datorită fondurilor de pensii.

Pilonul III are ca sursă plățile voluntare, facultative, făcute de salariați și/sau angajatori. Contribuția la fondurile de pensii facultative are parte de o deductibilitate fiscală în limita a câte 400 EUR/an, la angajat și, respectiv, angajator, prin care se încurajează economisirea privată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.