tanar_muncitorPromovabilitatea scăzută la bacalaureat din ultimii ani şi abandonul şcolar aruncă tot mai mulţi adolescenţi de la vârste fragede în câmpul muncii. Iar cum activităţile acestora sunt frecvent “la negru”, autorităţile vor să introducă reglementări noi în acest sens.

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii muncii, prin care copiii vor putea lucra începând cu vârsta de 15 ani, însă doar cu acordul părinţilor.

“Minorii cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani pot desfăşura activităţi ca zilieri numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali. Acordul părinţilor/reprezentanţilor legali se exprimă în formă autentică, cu precizarea activităţilor care urmează să se desfăşoare de către minor/minori şi se consemnează de beneficiar în Registru”, se arată în proiectul de lege.

Raportul mai prevede că adolescenţii pot presta doar activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică şi cu aptitudinile lor, fără a le fi încălcat dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială. Proiectul urmează să fie trimis în Parlament spre aprobare.

Sursa: Libertatea.ro

Recomandările redacției