Adrian Ţolea contestă importanţa adresei de la Ministerul Fondurilor Europene, privind Compania de Apă

0
385

Un nou episod din seriarul politico-administrativ pentru schimbarea conducerii Companiei de Apă s-a consumat. După ce Prefectura a prezentat o adresă Ministerului Fondurilor Europene care spune că aplicarea hotărârii CJA, pentru schim­- barea sistemului în dualist va duce la pierderea de fonduri europene uriaşe pe masterplanul pe apă –canal, Consiliul Judeţean dă alte răspunsuri. Preşedintele interimar al CJA, Adrian Ţolea bagatelizează răspunsul venit de la minister despre care spune că nu are valoare juridică şi este doar un punct vedere.
Ca şi în adresa de la minister, Prefectura a scos în evidenţă că, Aradul ar putea pierde peste 100 de milioane de euro, fonduri europene acordate pentru masterplanul pe apă-canal. Asta pentru că s-ar schimba sistemul de administrare al operatorului, din sistem unitar în dualist şi implicit directorii companiei.
Compania de Apă a fost din nou subiect de discuţii în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean. Despre adresa de la Ministerul Fondurilor Europene a vorbit consilierul judeţean, Gheorghe Seculi: „Am înţeles că, în urma adresei de la Ministerul Fondurilor Europene se spune că, Ţolea putea lăsa Aradul fără 139 de milioane de euro. Vă rog să ne explicaţi!“.
„Adresa nu are niciun fel de implicaţii juridice. Este doar un punct de vedere semnat de către un director din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, punct de vedere cu care nu sunt de acord. Este punctul de vedere al domnului Cătălin Gheran. Pentru că nu suntem de acord, Consiliul Judeţean va face o adresă prin care va solicita o întrevedere cu doamna ministru pentru a discuta această problemă“, i-a răspuns Adrian Ţolea, preşedintele interimar al CJA
După şedinţă, Adrian Ţolea, a vrut să aducă precizări legate de adresa sosită de la Direcţia Generală Programe Infrastructură Mare a Mi­nisterului Fondurilor Europene: „În plus, adresa a fost semnată de un singur om, de un director din cadrul acestei direcţii, fără a avea semnătura ministrului sau măcar a unui secretar de stat. De asemenea, această adresă a avut ca destinatari SC Compania de Apă Arad SA, respectiv ADI Apă Canalizare Judeţul Arad, în timp ce Prefecturii şi Consiliului Judeţean i-a fost dat doar «spre ştiinţă». De aceea, aşa cum am spus, pentru noi adresa respectivă este doar cu titlu informativ”, a spus Adrian Ţolea.
Întrevedere cu ministrul
Adrian Ţolea a spus că următorul demers al Consiliului Judeţean va fi de a solicita o întrevedere ministrului Ministerului Fondurilor Europene. „Dorim o întâlnire cu doamna ministru a Ministerului Fondurilor Europene, pentru o po­ziţie clară, nu o simplă adresă cu caracter informativ”, a mai declarat Adrian Ţolea.
Ţolea a expus argumente pentru adresa venită de la Minister. „Acti­vităţile ADI Apă Canalizare Judeţul Arad nu vor fi afectate prin schimbarea sistemului de administrare, din cel  unitar într-unul dual. De asemenea, această schimbare nu afectează nici partea de finanţare. În adresă se face referire la două acte normative, două legi – L 51/2006 şi L241/2006 – prin care Consiliul de Administraţie este perceput ca un sistem unitar. Dar în adresă se omit, intenţionat sau nu, prevederile Legii 441/2006, apărută în 27 noiembrie, ulterior legilor invocate în adresă, unde se defineşte sistemul dualist şi unde se spune clar: Consiliul de supraveghere, parte a sistemului dualist, este echivalent cu Consiliul de Administraţie, doar că având atribuţii în plus, verificare şi control. Mă întreb, cui îi e frică de verificare şi control la Compania de Apă? În plus, această adresă informativă se termină fără o concluzie clară: «poate conduce la declararea neeligibilă a întreg proiectului…»”, a explicat Adrian Ţolea argumentele sale.
Adrian Ţolea spune că nu este posibil ca, Ministerul Fondurilor Europene, care critică stadiul de derulare al masterplanului pe apă-canal să nu permită schimbări eficiente la Compania de Apă.
„Cât priveşte declaraţia publi­că a domnului prefect, acesta se ascunde după adresa venită de la Ministerul Fondurilor Europene. Când a atacat în contencios Hotărârea Consiliului Judeţean din 22 decembrie, domnul prefect a avut alte argumente juridice, respectiv aşa-zisa ilegalitate de acordare a unui mandat special consilierilor judeţeni din AGA de la Compania de Apă. Acum vine cu alte argumente. Ca prefect trebuie să facă lobby pentru arădeni, nu pentru un grup de interese, interpartinic, din care face parte şi dumnealui”, a mai spus Adrian Ţolea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.