Afacere urât mirositoare: administraţia Falcă a cumpărat semne de circulaţie cu mult peste preţul pieţei

3
494

Este un lucru cât se poate de cunoscut pentru toată lumea că UTI Grup este una dintre firmele lucrează la Arad, implementând aici un proiect de management al traficului rutier. La fel,  este cât se poate de cunoscut faptul că Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, a fost săltat de anchetatori şi este cercetat pentru dare de mită. Potrivit Ştirile Protv.ro, Urdăreanu este acuzat că ar fi dat mita ca să câştige un contract important cu Primăria municipiului Iaşi. Acesta a recunoscut acuzaţiile.

Ziariştii de la Ştirile Protv.ro susţin că Urdăreanu ar fi plătit, împreună cu o altă firmă, 10% din valoarea unui contract de 15 milioane şi jumătate de euro. Cât despre obiectul contractului… surpriză sau poate nu, este vorba tot despre management traficului rutier.

Mai mult, miercuri, UTI Grup a intrat din nou în atenţia presei, ca urmare a unei acţiuni desfăşurate de procurorii DIICOT, într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală, prejudiciul estimat, fiind, conform HotNews.ro de peste 21 de milioane de lei. De menţionat că numele lui Urdăreanu apare şi în dosarul în care Ludovic Orban este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influenţă în campania pentru alegerile locale, patronul UTI fiind, se pare denunţătorul lui Ludovic Orban.

Indicatoare rutiere la suprapreţ

Scandalul în care este implicat UTI Grup ne-a făcut să ne reamintim de cazul unui arădean, Ioan Belu care, în urmă cu câţiva ani a avut un accident de maşină, la una dintre intrările în municipiu, când a dărâmat două indicatoare de circulaţie. Nu mică i-a fost surpriza omului când a primit nota de plată pentru cele două indicatoare, 3.273 de lei. Notificarea a fost semnată la vremea respectivă de Bogdan Faur, care era şeful Biroului Transporturi, Întreţinere şi Reparaţii Căi Comunicaţii Terestre, un consilier juridic şi primarul Gheorghe Falcă şi reflectă, preţul plătit de Primărie pentru acele indicatoare, că doar n-o încerca administraţia locală să facă profit de pe spatele victimei unui accident. Cum omului i s-a părut o sumă imensă, a început să caute soluţii, pentru a nu fi nevoit să dea atâţia bani pentru nişte bucăţi de tablă şi doi stâlpi, semnele de circulaţie lovite nefiind înlocuite, ci revopsite şi puse la loc. Faur povesteşte că a reuşit să obţină o ofertă de preţ, din partea unei firme arădene care ar fi înlocuit indicatoarele de circulaţie contra sumei de… 514 de lei, adică o sumă de şase ori mai mică decât preţul cerut de firma care le-a montat, prin intermediul Primăriei. Astfel, în oferta alternativă găsită de Belu, un indicator „curbă periculoasă” costa 186 de lei, indicatorul „sens giratoriu”, 78 de lei, un stâlp de indicator, 65 de lei (130 de lei, fiind vorba de doi stâlpi), iar montatul unui stâlp şi a unui indicator 60 de lei (120 de lei, având în vedere că au fost două indicatoare). Cazul a fost mediatizat în ziarul Observator arădean, astfel încât, în cele din urmă bărbatul a scăpat de plată. „Am reuşit să obţin nişte devize şi nişte calculaţii pentru acele semne de circulaţie şi pentru acei stâlpi. În ideea în care preţurile erau totuşi reale, cei de la Primărie s-au speriat. După o lună de zile m-au chemat să îmi spună că totul e rezolvat şi că nu am nimic de plată. Anterior, i-am ameninţat că mă voi adresa instanţei de judecată în vederea soluţionării acestui caz”, ne-a povestit Belu.

„Primarul s-a ridicat furios”

În continuare, arădeanul povesteşte că în încercarea de a-şi obţine dreptatea, a fost în audienţă la primarul Gheorghe Falcă, însă a avut parte de o experienţă foarte neplăcută. „M-am dus în audienţă la domnul primar şi i-am cerut clemenţă.  Nu îmi doream decât să plătesc costurile reale în cazul celor doi stâlpi, pentru că în preţul pe care mi l-au făcut ei, erau probabil introduse şi aşa-zisele «comisioane». Nu a fost înduplecat. I-am spus: «Domnule primar, eu v-am votat. Am venit la dumneavoastră pentru că am avut încredere în edilul-şef al oraşului. În situaţia în care nu putem discuta, nu o să vă mai aleg». Primarul s-a ridicat furios şi mi-a spus că audienţa s-a încheiat, iar un paznic mi-a făcut semn, în mod nepoliticos, să ies, deşi mai aveam să-i spun nişte lucruri. Merităm să fiu tratat politicos, ca un cetăţean al oraşului, mai ales că venisem după o operaţie foarte grea şi încă eram în convalescenţă”, ne-a mai declarat Ioan Belu.

Pe urmele indicatoarelor…

Potrivit unor surse, indicatoarele cumpărate de Primăria Arad  la suprapreţ ar fi fost furnizate de UTI Grup, dar trebuie spus că în acea perioadă, între 13 octombrie 1999 şi 1 ianuarie 2015, pentru realizarea indicatoarelor stradale şi a panourilor indicatoare de la intrările în intravilanul municipiului, era în vigoare şi un contract cu SC Target Communications SRL, o firmă de publicitate din Drobeta Turnu Severin, care potrivit unor surse ar fi fost controlată indirect de controversatul om de afaceri Cristian Burci, cercetat de procurori pentru abuz în serviciu şi delapidare, în valoare de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei, deci un om la fel de „onorabil” ca Tiberiu Urdăreanu. O vreme, firma cu pricina a fost condusă, din poziţia de administrator, de Diana Isabel Budu, care a lucrat şi ca şefă de cabinet a lui Mihai Stănişoară, un politician foarte influent, coleg de partid cu primarul Gheorghe Falcă. În ceea ce priveşte lucrările de la Arad, acestea ar fi fost făcute, potrivit surselor noastre, de o firmă care ar fi aparţinut consilierului local municipal Florin Mariş.

Din colţ în colţ

În aceste condiţii, am solicitat informaţii suplimentare din partea reprezentanţiilor Primăriei, pentru a afla de la sursă cine este furnizorul bucaţilor de fier care costă 3.273 de lei. „Domnul a primt atunci un răspuns. Înlocuirea unor semne de circulaţie se face în baza unui contract de întreţinere-reparaţii, atribuit în baza unei licitaţii.  Nu trebuie să omitem specificul acelor obiecte şi că nu este vorba doar despre materiale, dar şi despre montare (n.r. – vă reamintim că montarea a două indicatoare, cu tot cu stâlpi costa 120 de lei, potrivit ofertei găsite de Belu, a declarat, în urmă cu câteva zile, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, promiţând că va reveni cu informaţiile solicitate de noi. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În loc de concluzii

După indicatoare de circulaţie care au fost cumpărate de Primărie la un preţ mult mai mare decât cel real, afacere care poate fi catalogată clar ca una urât mirositoare, după băncile la preţ de Logan de pe Meţianu, achiziţionate de Primărie cu 8.200 de euro bucata, după coşurile de gunoi care au costat pentru arădeni 670 de euro sau 850 de euro, după pergole cumpărate şi cu 8.000 de euro bucata, adică după alte „fapte de arme” ale Administraţiei Falcă (ca să dăm doar câteva exemple), despre care ziarul nostru a scris pe larg în ultimii ani, nici nu mai este de mirare că locuitorii municipiului sunt obligaţi să plătească printre cele mai mari impozite din ţară, iar preţul gigacaloriei este aproape prohibitiv, ca urmare a faptului că municipalitatea condusă de Gheorghe Falcă nu dispune de fondurile necesare pentru a retehnologiza CET-ul.

3 COMENTARII

 1. 1. Gheorghe Falcă – 37, 2%

  2. Ionel Ciupe – 12,3%

  3. Candidat PSD ( S. Bulumac) – 4,8%

  4. Marin Lupaş – 3,9%

  5. Samuel Caba – 9,0%

  6. Adrian Winer – 3,4%

  7. Angel Popescu – 0,9%

  8. Elvira Pop – 0,3 %

  9. Ciprian Luca – 4,7%

  10. Levente Bognar 8,2%

  11. Alt candidat 15,3%

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.