Afacerea cu ,,aurul mov” prinde tot mai mult la arădeni (+ galerie foto)

0
612

Lavanda, o plantă îndrăgită de foarte mulți arădeni, atât pentru mirosul său îmbătător cât și pentru calitățile sale terapeutice. „Aurul mov”, așa cum este numită lavanda, este recunoscută pentru proprietățile sale calmante și antiseptice, pentru mirosul unic, dar și pentru aspectul său deosebit. În ultimul timp, tot mai mulți arădeni au început să cultive aceasta plantă, deoarece  arbustul de lavandă nu este predispus dăunătorilor și nu necesită o întreținere foarte costisitoare. După cum am spus, tot mai mulți arădeni au dorit să înceapă o afacere cu această plantă minunată și plină de efecte binefăcătoare. Multe câmpuri sunt, în această perioadă, mov de mulțimea florilor de lavandă. Astfel de plantații sunt peste tot în județ și chiar în municipiu. La Mailat, Arad, Ineu, Vinga, Pecica, Lipova, Zimandcuz și multe alte localități, oamenii s-au împrietenit cu frumoasa plantă și o cultivă cu drag. Pentru unii este o afacere profitabilă, pentru alții doar un ,,colț de rai mov”, unde se recreează. Pe lângă uleiul obținut din procesarea acestei plante, o astfel de cultură  constituie o atractie turistică originală, căutată de persoanele care își doresc o evadare în natură, învăluiți de mirosul îmbietor si  privelistea unică.  

Este adevărat că această cultură nu este costisitoare, însă are nevoie de îngrijire periodică și de operațiuni care să-i asigure o dezvoltare corespunzătoare. O cultură de succes se obține prin multă muncă, ne spune unul dintre producători. ,, O săpăm o dată, de două ori pe lună. Din luna  aprilie și până în septembrie, muncim, dar  depinde și cum cresc buruienile. Iarna  nu avem de lucru cu ea. Muncim toată familia cu mic cu mare, însă uneori avem nevoie și de alți oameni să ne ajute”, spune producătorul.  

,,Lavanda este o plantă perena, investiția necesară înființării unei astfel de culturi poate fi amortizată pe parcursul mai multor ani. O astfel de plantație nu va genera costuri suplimentare, necesitând un minim de interventie. Am investit doar în achiziționarea butașilor,  terenul îl aveam. Nu am avut probleme, toți s-au prins. E muncă grea, însă atunci când o vezi înflorită îți dai seama că a meritat”, spune cultivatorul cu mândrie. Acum este perioada în care câmpurile de lavandă sunt o minunăție. Mulți arădeni își planifică ședințe foto cu familia în lanurile mov ale județului. De asemenea, mare trecere o au și buchetele de lavandă dar și uleiurile sau aranjamentele făcute din această plantă.

,,Anul acesta am avut o recoltă neașteptat de generoasă și frumoasă, așadar ne-am hotărât să împărtășim cu voi o bucățică din raiul nostru mov, din grădina bunicii. Lavanda nu este stropită, se poate folosi și pentru ceai sau limonadă rece de sezon”, spune Andrea Dobai Mergel din Lipova. ”Anul acesta am pus pe 1000 mp, nu ne-am așteptat șă se facă atât de multă, inițial am pus doar pentru noi. La anul încercăm să cultivăm pe un teren mai mare”, adaugă Andreea.

În cele mai multe ferme, buchetul de lavandă costă 10 lei și se poate personaliza. Pentru cei care doresc o plantă la  la ghiveci, acesta costă  cinci lei.

Pentru uleiul esențial de lavandă, în sticluță de 10ml, arădenii trebuie să scoată din buzunar 20 de lei. Iar pentru un săculeț cu flori uscate 10 lei.

Prețurile pot fi însă și mai mari. Astfel, 50 ml de ulei de lavandă ajunge să coste și 100 de lei, iar un aranjament floral de mari dimensiuni poate costa și  200 de lei. Însă cu toate acestea ,,aurul mov” își merită toți banii, spun cultivatorii.

Chiar dacă mulți fermieri din Arad se axează doar pe culturi convenționale, o cultură de nisa precum cea de lavandă se poate dovedi extrem de profitabilă pe termen lung și  poate aduce venituri substanțiale dar și mulțumirea că am creat un mic colț de rai și o cultură de o frumusețe neasemuită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.