Pentru prima oară în istorie, America Latină oferă refugiu politic în mod colectiv, ceea ce în sine este un caz unic, a declarat preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, într-o intervenţie pentru canalul de televiziune Telesur, preluat de publicaţia electronică rusă Vzgliad.

‘America Latină este un teritoriu umanitar şi de fiecare dată suprafaţa sa devine mai mare. Acesta este, probabil, singurul caz în istorie de azil umanitar şi politic care se acordă în mod colectiv. Aceste ţări (care au anunţat garanţii pentru acordarea de azil) îi spun tânărului /american/: Sunteţi persecutat de imperiu, veniţi aici’, a subliniat Maduro, într-o declaraţie difuzată de Telesur.

Luni, preşedintele venezuelean a declarat că ţara sa a primit o cerere de azil din partea lui Snowden şi acum ‘el trebuie să decidă când va putea zbura’.

Edward Snowden este un fost asistent tehnic al CIA care a făcut dezvăluiri despre programul SUA de supraveghere a comunicaţiilor şi Internetului. După fuga sa din Statele Unite, el a dat în vileag programe secrete de spionaj desfăşurate de către serviciile secrete americane în lumea întreagă, fapt ce a provocat un scandal imens, care continuă să se amplifice.

În prezent, Snowden se află în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo din Moscova, unde a venit acum mai bine de două săptămâni de la Hong Kong. El nu poate părăsi aeroportul din cauza faptului că guvernul SUA i-a anulat paşaportul american.

Fostul colaborator al serviciilor secrete americane a solicitat azil politic unui număr de 25 de ţări din întreaga lume, însă majoritatea dintre acestea, inclusiv ţări din America Latină, au răspuns prin refuz, la presiunea autorităţilor de la Washington. Dar în urma incidentului de săptămâna trecută, când avionul preşedintelui bolivian Evo Morales a primit interdicţie de survol din partea a patru state europene, în timp ce se întorcea de la Moscova în ţară, fiind nevoit să aterizeze pe aeroportul din Viena unde a fost percheziţionat sub suspiciunea că la bordul său s-ar afla fugarul american, ţările din America Latină s-au răzgândit şi au decis să-i acorde azil politic colectiv lui Edward Snowden.

 

(AS – autor: Lilia Traci, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției