Peste 300 de fermieri au accesat fonduri pentru sisteme de irigații. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat închiderea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în infrastructura de irigații, ca urmare a epuizării fondurilor disponibile pentru această sesiune. Fondurile pentru acest tip de investiții sunt alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

În total, fondurile alocate s-au ridicat la 300.609.581 de euro. Alocarea financiară aferentă acestei sesiuni a fost de 200 milioane de euro, iar plafonul de primire a solicitărilor de finanțare de 300 milioane de euro .

„Într-un interval de aproximativ 7 luni, AFIR a primit solicitări de finanțare de peste 300 de milioane de euro pentru realizarea investițiilor în infrastructura secundară de irigații. Mi-aș fi dorit să avem o anvelopă financiară mai mare pentru acest sector extrem de important – irigațiile. Sper ca în exercițiul viitor 2021 – 2027, să fim în măsură să majorăm această sumă”, a spus directorul AFIR, Adrian Cheșnoiu.

Sprijinul acordat prin submăsura 4.3 este 100% nerambursabil și se ridică la maximum 1.000.000 de euro/ proiect. Finanțarea nerambursabilă se acordă pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune, precum și racordarea stațiilor la utilități, construcția şi modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat.

Agricultorii arădeni interesați de o următoare sesiune pentru accesarea de bani nerambursabili în acest scop, se pot interesa la AFIR.

Recomandările redacției