Filiala Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) din Arad demarează în cursul acestui an şcolar mai multe proiecte de prevenire a consumului şi traficului de droguri şi substanţe interzise. Acţiunile se desfăşoară la nivel local şi vizează atât elevii de gimnaziu, cât şi cei de liceu.
Unul dintre aceste proiecte, intitulat „O lume mai bună mâine. Succesul în viaţă”, desfăşurat la Şcoala Gimnazială Nr. 2 „Iosif Moldovan” din Arad, a prezentat elevilor efectele şi consecinţele consumului de droguri, dar şi a unor acţiuni aparent nevinovate, precum chiulitul de la şcoală. Copiii au avut ocazia să stea de vorbă cu reprezentanţii ANA şi au primit răspunsuri la diferite întrebări şi dileme. Tot la această şcoală a mai avut loc un alt proiect numit „Consecinţe”. Activitatea a constat într-un concurs în care elevii au avut sarcina de a concepe un eseu, colaj sau desen pe o anumită temă legată de problema drogurilor, urmând ca la sfârşit cea mai buni să fie premiaţi.
Astfel de activităţi au avut loc şi la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” din Arad, unde liceeni au avut parte de sesiuni de informare pe temele: „Drogurile. O curiozitate sau o tentaţie?”, respectiv „Zborul devine cădere… când drogurile îţi strâng aripile”. În cadrul acestor dezbateri, elevii au avut posibilitatea de a afla informaţii noi, dar şi de a purta o conversaţie deschisă cu specialiştii. „Elevii au foarte multe informaţii cu privire la consumul de droguri şi la riscurile implicite, dar află şi unele lucruri noi, cum ar fi influenţa anturajului asupra acţiunilor proprii sau anumite reacţii la tipuri de droguri. Foarte mulţi elevi nu ştiu exact cum stau lucrurile cu etnobotanicele sau ce se întâmplă dacă le consumă. Astea sunt subiectele de noutate pentru ei”, declară Florin Bîşcă, coordonatorului centrului antidrog din Arad. De asemenea, elevii din toate liceele arădene au avut posibilitatea de a participa la câteva întâlniri cu deţinuţii dependenţi de droguri aflaţi în penitenciarele din Arad. Aceştia au putut afla cum i-a afectat pe condamnaţi consumul de substanţe interzise, de ce sunt închişi şi ce fel de sentinţe au.
Agenţia Naţională Antidrog oferă, pe lângă acţiuni de prevenire, şi servicii persoanelor dependente de droguri. În cadrul centrului, aceştia pot beneficia de asistenţă medicală, consiliere psiholo­gică, reintegrare socială şi management de caz, în funcţie de specificul fiecărei probleme. În momentul de faţă şapte persoane beneficiază de aceste programe, dintre care doi minori. Cele mai întâlnite cazuri sunt dependenţele de alcool, cannabis şi etnobotanice. Beneficiarii au parte de confidenţialitate, în baza acordului scris de colaborare, aceştia nefiind semnalaţi organelor de poliţie. Toţi cei interesaţi de serviciile centrului îi pot contacta la sediul de pe Bulevardul General Dragalina, nr. 10 sau pe www.anagov.ro.
Ştefana Stoica

Recomandările redacției