P oliţiştii de frontieră chinezi instalează în secret aplicaţii de monitorizare pe telefoanele tu­riştilor şi descarcă în secret informaţii personale, în cadrul unui program guvernamental controversat al regiunii chineze Xinjiang, potrivit unei investigaţii a jurnaliştilor The Guardian, scrie Mediafax.
Guvernul chinez a încălcat libertăţile populaţiei musulmane din provincia Xinjiang, prin instalarea camerelor de supra­veghere cu sistem de recunoaştere facială pe străzi şi în moschee. De asemenea, locuitorii ar fi forţaţi să instaleze aplicaţii de monitorizare pe telefoane.
O investigaţie a jurnaliştilor de la The Guardian, desfăşurată alături de parteneri internaţionali, arată că şi turiştii au devenit ţinta autorităţilor, iar celor care în­cearcă să intre în Xinjiang din regiunea Kyrgyzstan, li se instalează fără acordul lor aplicaţii de monitorizare pe telefoanele mobile.
Agenţii de la frontieră le confiscă telefoanele şi instalează în secret aplicaţii care sustrag email-uri, convorbiri şi informaţii despre contacte personale, precum şi informaţii despre telefoanele în sine.
Turiştii susţin că nu sunt avertizaţi de către autorităţi în prealabil, aceştia decla­rând că nu ştiu ce anume caută aplicaţiile sau ce informaţii sunt sustrase din telefoanele lor.
Investigaţia jurnaliştilor The Guardian, desfăşurată alături de reporterii The New York Times şi Süddeutsche Zeitung arată că poliţiştii de frontieră, de la punctul de trecere Irkeshtam, confiscă şi verifică telefoanele turiştilor.
Edin Omanović, membru al grupului Privacy International, descrie concluziile investigaţiei ca fiind „extrem de îngrijo­- rătoare pentru o ţară care pedepseşte descărcarea pe telefon a aplicaţiilor interzise sau citirea anumitor ştiri”.

Recomandările redacției