cameraAgricultorii vor alege, duminică, membrii Colegiului Judeţean de Condu­cere al Camerei Agricole. Vor fi 25 de membri dintr-un nu­măr de nouă categorii reprezentante, urmând ca mai târziu, colegiul să-şi aleagă Biroul Permanent. Despre alegeri, precum şi des­pre funcţionarea camerei au vorbit ieri, la Prefectură reprezentanţii Comi­tetului de Iniţiativă pentru formarea acesteia.
Un număr de 3.664 de arădeni care au depus cereri de adeziuni la Camera Judeţeană pentru Agricultură şi Dezvol­tare Ruruală Arad vor vota, duminică, pentru alegerea Colegiului Judeţean de Condu­cere a camerei. Pentru cele 25 de locuri au fost depuse 72 de candidaturi, însă, pentru unele categorii n-a fost depusă decât o candidatură. În consecinţă, Co­mitetul Judeţean de Iniţiativă a hotărât ca, din raţiuni financiare să fie tipărite doar patru tipuri de buletine de vot. Re­prezentanţii colegiului aparţin de categorii precum: fermieri persoane fizice sau juridice, care desfasoara activităţi în agricultură si conexe; medicii veterinari şi asociaţiile profesionale din domeniul agricol şi conexe, precum şi grupuri de producători; patronate şi sindicate din domeniul agricol; cooperative agricole; ocoalele silvice ale proprietarilor de păduri şi ale composesoratelor; colegiul medicilor veterinari; instituţii de învăţă­mânt şi cercetare agricolă. În judeţ vor exista un număr de 52 de secţii de vo­tare, iar intervalul în care se va putea vota va fi 9.00 – 16.00. Comisia Electorală este compusă din cinci membri, preşedinte fiind desemnat Aurel Micoroi din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad. „Pregătirile  pentru organizarea alegerilor cole­giului de conducere al Camerei Agricole s-au desfăşurat bine la noi. În timp ce în alte judeţe, camarele nu au putut fi constituite din raţiuni financiare, noi am reuşit să ne organizăm. Suntem a patra cameră din ţară constituită şi cred putem fi model pentru alţii“, a spus preşedintele Comitetului de Iniţiativă pentru formarea Camerei Agricole,  Dorin Ciupuligă.
Conducere doar pentru un an
Reprezentanţii Comitetului de Ini­ţiativă au vorbit şi despre cum se va susţine Camera Agricolă, întrucât, camerele nu sunt instituții private de interes public, ci organizaţii private, neguvernamentale, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, de utilitate publică. În primul rând, ca­mera se va susţine din cotizaţiile membrilor, cotizaţiile putând fi mai mari în cazul care aceştia deţin, spre exemplu, o exploataţie mai mare. Taxa de înscriere va fi deci stabilită luându-se în calcul ceea ce se doreşte de la cameră, din partea membrului. De asemenea, se speră ca pe viitor, pe unele proiecte, camera să primească totuşi susţinere şi de la nivel central. Se intenţionează şi deschiderea unui centru de formare, care ar urma să aducă resurse pentru activitatea Camerei Agricole.
Mai trebuie spus că, reprezentanţii din conducere vor fi aleşi numai pentru un an, în 2014, în aceeaşi perioadă urmând să fie organizate din nou alegeri, atunci însă pentru patru ani.
Rezultatele alegerilor din acest weekend vor fi prezentate luni.

Recomandările redacției