gal2

La finele săptămânii trecute – respectiv joi și vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin s-a întâlnit, după cum se știe, cu agricultorii din patru comune din județul Arad. Deplasarea s-a făcut pentru lansarea Caravanei de prezentare a noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală, PNDR  2014-2020.

Astfel, primul popas al ministrului a fost la Șagu, unde a avut loc și prima lui întâlnire cu arădenii – comună ce a beneficiat printre altele și de finanțarea pe Măsura 322 – ministrul Agriculturii.

Următorul popas a fost în comuna Covăsânț. Aici l-au așteptat peste 250 de localnici, în frunte cu primarul comunei, Traian Balint și reprezentanți ai GAL. Comuna Covăsînț – comună cu un singur sat – face parte și ea din restrânsul grup al beneficiarilor modernizării cu fonduri obținute pe Măsura 322 (în valoare de 2,5 milioane euro). Mai mult, edilii de aici au fost chiar deschizători de drum în destul de complexul traseu al formalităților necesare pentru a finaliza cerințele proiectului. După cum ne preciza primarul Traian Balint „aproape fără excepție, dialogul ce s-a derulat a atins doar probleme cu temă agricolă, ministrul a răspuns cu răbdare întrebătrilor puse de oameni, în special pe tema obținerii de fonduri europene nerambursabile. Toți cei prezenți au fost impresionați de felul în care ministrul Constantin a tratat fiecare întrebare în parte. Acolo unde a crezut că cei din staff-ul său pot da un răspuns mai concret, le-a solicitat s-o facă“.

A doua zi a Caravanei

În a doua zi a vizitei pe pământ arădean, ministrul Daniel Constantin a făcut prima deplasare la Seleuș, cunoscuta comună arădeană unde se produc de zeci de ani legume de top. A fost așteptat de mulți localnici precum și de edilii locali, primarul Cristian Branc și viceprimarul Gheorghe Suviu. Și aici problemele accesării fondurilor europene au făcut obiectul marii majorități a întrebărilor puse. De asemenea s-a discutat și despre noile măsuri de accesare a banilor europeni dar și despre noile condiții (mult mai greoaie și extrem de laborioase) ce trebuie îndeplinite pentru vânzarea legumelor de producătorii individuali. Ministrul a făcut precizarea că acestea au fost necesare tocmai pentru a înlătura de pe piețe „falșii“ producători și pentru a-i proteja pe cei autentici, cum sunt cei din Seleuș. A venit și o întrebare punctuală – din partea unei localnice din Seleuș, vizavi de respingerea unui proiect făcut (totuși) după condițiile cerute de AFIR. După câteva telefoane și câteva întrebări în plus, ministrul a îndemnat pe solicitantă să redepună rapid proiectul – după completarea cu unele observații. Ministrul a apreciat pozitiv stadiul modernizărilor din comună și a făcut apoi și o vizită la o gospodărie din Seleuș – unde gospodarii cultivau roșii – declarându-se impresionat de efortul și consecvența localnicilor în a obține legume bune. „Impresionant a fost aspectul că ministrul nu a făcut nici o aluzie de ordin politic, ci doar cu privire la domeniul lui de activitate, ceea ce a plăcut oamenilor“ ne spunea viceprimarul comunei Seleuș, Gheorghe Suciu .

Şi sediul Grupului de Acțiune Locală Microregiunea Văilor Crișurilor Alb și Negru ( GAL MVC) a făcut obiectul vizitei ministrului.  În cadrul vizitei în perimetru, Daniel Constantin a vizitat şi fabrica de lapte din Socodor. La sediul GAL-ului MVC, înaltului oficial i s-a prezentat activitatea întreprinsă de GAL în perioada 2007-2014 şi a discutat cu angajaţii grupului de acţiune despre perspectivele 2014-2020, în final adresându-le felicitări pentru activitatea avută. Cuvinte de apreciere a adresat și George Turtoi, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Preşedintele GAL MVC, Ioan Jura s-a declarat optimist în ceea ce priveşte proiectele viitoare şi colaborarea cu instituţiile în cauză. „Sper ca GAL-ul nostru să facă o figură la fel de bună şi pe viitoarea programare, aşa cum a făcut şi în perioada 2007-2014, atunci când a fost unul dintre primele GAL-uri din ţară la capitolul rezultate”.

La întrevederile avute de numeroșii fermierii prezenți zonă cu staff-ul ministerial, aceștia au pus ministrului întrebări despre: chestiuni tehnice legate de noile măsuri care vor fi lansate pe 8 iulie 2015;  sesiunile de proiecte active, lansate pe 25 martie şi despre alte noutăţi pe care perioada de programare 2014-2020  le aduce.

Florica Bunaciu

Claudia Gavra

Recomandările redacției