protest nadlac  (2)Zeci de agricultori au protestat, ieri, la Nădlac chiar pe drumul naţional. Oamenii sunt nemulţumiţi că Autostrada Nădlac-Arad le blochează accesul la mai bine de jumătate din terenurile agricole. Oamenii susţin că iniţial pasajul agricol era trecut în proiect însă ulterior au tot fost făcute modificări, aşa că pentru pasaj nu ar mai fi rămas bani. Protestatarii au mers în grupuri pe trecerea de pietoni, îngreunând astfel circulaţia rutieră în zona celui mai mare punct de trecere a frontierei de pe graniţa de Vest. Poliţiştii au drijat traficul pentru a nu se bloca.
Pentru a ajunge la aceste terenuri, care sunt cele mai fertile, trebuie să ocolească 18 kilometri, pe singurul pasaj peste autostradă din zonă, care este un drum judeţean şi nu o trecere pentru agricultori. Tronsonul Nădlac-Pecica are pe cei aproximativ 20 de kilometri doar un singur pasaj de trecere peste autostradă, asta în condiţiile în care, spun autorităţile locale, la un kilometru distanţă, în vecini, în Ungaria, pe aproximativ 25 de kilometri de autostradă există șase pasaje pentru agricultori, tocmai pentru că şi acea zonă, precum cea din România, este una agricolă. „Protestăm pentru efectuarea unui pasaj peste autostradă. Am primit numai promisiuni. Trebuie să înconjurăm vreo 12 kilometri pentru a ajunge la terenul agricol. Nu avem un drum de acces cu utilajele agricole. Noi nu vom putea trece cu tractoarele și combinele agricole peste autostradă”, a declarat unul dintre protestatari. Un alt fermier spune că: „nu avem nicio trecere peste autostradă. Vorbim de 6.500-7.000 de hectare de teren la care nu putem ajunge. Noi pierdem pământ românesc. Ungurii au pasaje și pentru animalele sălba­tice, la noi nu sunt nici pentru agricultură. Transmit premierului rugă­- mintea să se implice în aceste probleme”.
Autorităţile locale spun că s-au trezit cu această situaţie pentru că nu au fost consultate atunci când s-a făcut planul autostrăzii, iar încercările ulterioare făcute la Bucureşti pentru a remedia situaţia nu au avut niciun rezultat. „Este a doua formă de protest a agricultorilor orașului Năd­lac, datorită faptului că pe această porțiune de Autostradă Nădlac-Pecica nu există decât o singură trecere. Circa 6.500 de hectare sunt izolate. Agricultorii din orașul Nădlac nu își pot duce recolta în hambarul lor. La fel cum am mai spus, studiul de fezabilitate a fost făcut de pe picior din birou. Ar fi trebuit cel puțin o dezbatere publică cu locuitorii orașului Năd-lac. Ungurii au șase traversări în șase kilometri. Noi suntem puși la mâna Ministerului Transportului și a CNADNR”, a spus Vasile Ciceac, primar al orașului Nădalc. Oraşul Nădlac are 12.600 hectare de teren agricol şi 8.142 locuitori. Lucrările la lotul de Autostradă Nădlac-Pecica, adică tronsonul 1 din autostrada Nădlac-Arad, au fost oprite, anul trecut, după ce CNADNR a reziliat contractul cu constructorul Romstrade, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor, fiind realizate doar 20 de procente în loc de 70, cât ar fi trebuit.
Claudia Untaru Crețu

Recomandările redacției