Agricultorii arădeni își pot asigura culturile pe bani europeni, iar de doar câteva săptămâni se află în derulare sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor“ din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Programul are scopul de a încuraja fermierii să își asigure culturile împotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi inundațiile, seceta, grindina, înghețul, ploi torentiale, tornade sau furtuni.

„Sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanțare pentru această submasură este împărțită în două etape: pentru culturile de primavară și pentru cele de toamnă.

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de: 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și platită efectiv de catre fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO); 55% din valoarea primei de asigurare eligibile și platită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egala cu 12.000 SO“, se arată într-un document ce vizează accesarea PNDR.

Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanțare, aferentă culturilor de primavară, se desfasoară în intervalul 1 aprilie – 30 noiembrie 2019.

Recomandările redacției