Peste 8.000 de suprapuneri între parcelele fermierilor au fost identificate de reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, după preluarea cererilor pentru subvenții pe suprafață. Modalitatea prin care se fac verificări este precisă, astfel că, neregulile și neconformitățile nu scapă neobservate. Mare parte a suprapunerilor – susține conducerea APIA, a fost soluționată.

Cât privește controalele, agricultorii care au primit bani ca sprijin pe suprafață sunt în vizorul funcționarilor, pentru depistarea suprafețelor declarate eronat, intenționat. Cei care declară suprafețe mai mari decât cele cultivate de ei în realitate vor fi trași la răspundere.

Exact 21.327 de fermieri au solicitat plată pe suprafață în campania din acest an, suprafața totală fiind de peste 350 de hectare.

La începutul lunii trecute, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a comunicat în teritoriu eșantioanele de control pentru campania 2018, pentru care depunerea cererilor de plată s-a încheiat pe 16 mai. Peste 400 de ferme din județ sunt controlate de APIA până în octombrie. APIA derulează controale atât clasic, cât și prin teledetecție.

Soluționarea suprapunerilor

După gestionarea cererilor de plată pentru subvenții pe suprafață, reprezentanții APIA au găsit nu mai puțin de 8.560 de suprapuneri între parcelele fermierilor

Cum se derulează operațiunea:Imediat după încheierea perioadei de depunere a cererilor de către fermieri, funcţionarii văd toate suprafeţele digitizate. Suprafata declarată a parcelei solicitate la plată este suprafața rezultată în urma procedurii de digitizare a parcelei, în aplicatia electronică pusă la dispoziție de către APIA, în conformitate cu actele care fac dovada utilizării terenului agricol.

Parte dintre suprafețe se suprapun, fapt neobservabil de către agricultori. Aceștia văd vecinii ale căror parcele se suprapun cu ale lor. Astfel, în unele cazuri, agricultorii discută între ei pentru clarificarea problemelor. Însă funcţionarii observă declaraţiile şi suprapunerile tuturor fermierilor. Suprapunerile sunt numeroase de multe ori. Ca să poată fi soluționate au fost transmise notificări către fermieri. Situația se clarifică în mare parte dintre cazuri. De altfel, s-a și clarificat.

„În ceea ce privește supradeclararea blocurilor fizice, la nivelul județului au rezultat un număr de 1.367 de blocuri fizice supradeclarate. La această dată au mai rămas de soluționat un număr de 202 supradeclarări”, a susținut Stelian Alin Triponescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Arad.

În conformitate cu procedurile de administrare a cererilor, rezolvarea supradeclarărilor blocurilor fizice și suprapunerilor de parcele agricole se realizează la sediul centrelor APIA sau în alte locații stabilite și comunicate prin solicitările de clarificare transmise fermierilor – primării/alte locatii, din Unitățile Administrativ Teritoriale pe raza cărora se află blocul fizic cu supradeclărari sau cu parcele agricole suprapuse.

Recomandările redacției