Acest an va fi anul cu cele mai multe pagube plătite de firmele de asigurare, pentru fermieri care au suferit pierderi din cauza calamităţilor naturale.

Cele mai importante companii de asigurare din domeniu anunţă creşteri de până la 150% a despăgubirilor, comparativ cu întregul an agricol 2016-2017.

Intemperiile care au măturat România în perioada mai-august, inclusiv în perioada de recoltare a unor producţii mari ca rapiţa sau grâul, sunt cauzele dezastrului.

Până la  30 iulie 2018, o companie de asigurări a achitat daune agricole de peste 4,6 milioane lei pentru anul agricol 2017-2018, respectându-şi angajamentul asumat de a fi alături de clienţii săi ȋn situaţiile neprevăzute.

Despăgubirile acordate pentru acest an agricol sunt cu peste 150% mai mari faţă de cele pentru întreg anul agricol 2016-2017. Cele mai frecvente cauze care au provocat daunele au fost fenomenele de grindină, ploi torenţiale, urmate de furtuni şi vânt. În comparație cu anul trecut, ȋn urma fenomenelor meteo extreme din această vară, cel mai semnificativ au crescut solicitările de plată pentru daune produse de ploi torenţiale (cu aproape 60%) şi grindină (cu aproximativ 50%), în timp ce solicitările pentru daune produse de furtună şi vânt s-au menţinut la un nivel constant.

Furtunile şi inundaţiile au fost cel mai important factor care a provocat daune. O singură zi de ploaie torenţială a afectat în această vară aproximativ 3.300 de hectare de culturi agricole asigurate, provocând daune în valoare de peste un milion de lei.

Recomandările redacției