Eforturile depuse la Ministerul Agriculturii pentru fundamentarea  variantei de propuneri a Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) pe perioada 2014-2020 ce va fi prezentată Comisiei Europene s-a axat pe câteva direcții cu și mai directă aplicare practică. Aceasta pentru a putea beneficia și în următoarea perioadă de avantajul finanțărilor nerambursabile din partea UE. Astfel, trebuie menționat că față de cele 24 măsuri ale PNDR 2007-2013, pentru perioada 2014-2020 sunt prevăzute 13 măsuri principale și o măsură suplimentară – destinată fermelor de subzistență.
Dacă sumele cele mai mari vor fi alocate exploataţiilor agricole cu destinaţii clar definite, o sumă apreciabil de mare va fi alocată și pentru instalarea tinerilor fermieri, sprijinirea IMM-urilor precum și pentru servicii de bază ori renovarea şi dezvoltarea satelor.
Agricultura ecologică este un alt domeniu ce se va bucura de o atenție aparte; aici vor fi alocaţi mai mulţi bani europeni, circa 100 milioane euro. De asemenea, în aceeași idee și pomicultura va primi 200 milioane de euro pentru un program special de reconversie.
Zonele defavorizate vor beneficia de 1,270 miliarde euro. Pe acţiuni de cooperare se vor da peste trei milioane euro, iar pentru asistenţă tehnică vor fi 188 milioane euro.
Cea de-a 14-a măsură care se prevede face referire la continuarea plăţilor în vederea transformării fermelor de semi-subzistenţă în ferme care produc pentru piaţă. Un număr de 10.000 gospodării ţărăneşti de subzistenţă vor urma să primească 15.000 euro/an.
(F.B.)

Recomandările redacției