Agricultura este distrusă de secetă, iar perspectivele nu sunt bune

0
794

În penultima lună din an au fost zile ca de vară târzie. Într-una din zile au fost şi 28 de grade Celsius, un record pentru începutul lunii noiembrie. Însă căldură neobşinuită anunţă o catastrofă în agricultură.
Nu doar căldura distruge culturile, ci şi lipsa de precipitaţii. Sunt județe în care nu a căzut o picătură de ploaie din iulie. Până la jumătate de metru în sol nu există picătură de apă. Culturile de grâu și rapiță sunt compromise în multe zone din țară.
„Toată luna octombrie a fost cu un deficit mare de precipitaţii o cantitate totală de precipitaţii pentru luna octombrie este de 20 de litri pe metru pătrat, în condiţiile în care, în mod normal, ar fi trebuit să avem undeva la 43, 44. În septembrie, a fost şi mai rău. În toată luna nu au căzut mai mult de 10 litri de apă pe metru pătrat. De patru ori mai puţin decât media obişnuită. Cele mai mari pagube se înregistrează în jumătatea de sud a ţării. Culturile de grâu şi rapiţă de la anul sunt deja compromise. Seminţele ar fi trebuit să răsară până acum”, a declarat Alina Serban, meteorolog.
Ţăranii spun că singura soluţie ar fi montarea unor sisteme de irigaţie. Mai ales că meteorologii nu au veşti bune. Cel puţin până la jumătatea lunii, vom avea tempe­raturi mai ridicate decât cele normale. Şi niciun strop de ploaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.