• susține candidatul Alianței Renașterea Națională, Ovidiu Iulian Palcu 

Sistemul cooperatist de organizare și asociațiile agricole sunt baza economiei sociale, susține un studiu al Comisiei Europene, studiu efectuat între anii 2010- 2015. Tot din acest document aflam că România, din punct de vedere al suprafeței agricole, este pe locul al doilea, în UE, după Franța. Dacă ne gândim că Franța este cel mai mare produător agricol al continentului european, ne putem întreba- de ce nu suntem, și noi, printre țările fruntașe? Este cunoscut faptul că, an de an, deficitul balanței comerciale a României crește din cauza importului de alimente.

Un răspuns ar putea fi tranziția interminabilă de la vechiul sistem socialist la economia capitalistă liberală. În opinia partidului nostru, Alianța Renașterea Națională, una dintre cauze este absența unei strategii, legi nenumărate, populiste și stufoase, OG, OUG care nu au ajutat agricultura și nici pe fermieri. Subvențiile acordate nu au avut o gândire economică, ele stimulând, practic, lăsarea pământului în paragină. O altă cauză a lipsei performanței în agricultură o constituie factorul uman. Chiar fermierii înșiși.

Tributari unei vechi mentalități, majoritatea credeau, și cred în continuare, că asocierea sau constituirea unui sistem de cooperative este similar cu fenomenul de cooperativizare forțată din anii 50 ai secolului trecut. După fărâmițarea blocului sovietic, multe cooperative din Europa de Est și Europa Centrală s-au prăbușit. În plus, ele au fost grav discreditate în ochii publicului. Cu toate acestea, în ultimul timp are loc o renaștere a inițiativelor cetățenești de dezvoltare a unor proiecte privind economia socială care se reflectă în propunerile legislative de stimulare a organizațiilor din acest sector inclusiv în România, dar într- o mai mică măsură.

O altă problemă a fermierilor români este aceea că ei doresc să facă totul. Antreprenorii din agricultură vor să fie independenți și să aibă totul sub control: de la producție până la marketing și distribuție. Iar în acest fel se împovărează cu prea multe responsabilități, până când afacerea devine neprofitabilă și neatractivă, îndreptându- se încet, dar sigur, spre faliment. Soluția pentru fermieri este ca ei să se ocupe numai cu producția și distribuția, vânzarea să se facă prin burse regionale, așa cum se face în, aproape, toate țările din UE. Problema în România este că bursele sunt înființate de către cooperativele agricole iar fermierii noștri nu sunt prea atrași spre a se asocia. Probabil că, odată cu trecerea timpului, reticența românilor referitor la asociere se va diminua, în condițiile în care, totuși, soluția va fi aceasta.

Noi, ca și partid vom milita pentru dezvoltarea infrastructurii în sectorul agricol pentru ca fermierii români să poată beneficia de toate condițiile pentru a se putea dezvolta. Infrastructura însemnând: burse regionale/piețe en gros, centre de procesare, centre de depozitare. Toate acestea vor fi amplasate strategic pentru a scurta, cât mai mult posibil, drumul de la fermă la consumatorul final.

Să precizăm că la nivelul anilor 2010- 2015 în UE funcționau peste 207.000 de cooperative și diferite forme de asociere, ponderea având-o cele din domeniul agricol. În cadrul acestora erau angajate peste 9,5 milioane de persoane, produceau 10 procente din PIB (produsul intern brut) și jumătate dintre cetățenii Europei erau membri ai acestor forme de asociere.

Am putea încheia cu o propoziție foarte cunoscută: „Unirea face puterea!”

Pentru ca aceste idei să ajungă în Parlament, votează candidații Alianței Renașterea Națională, poziția 14 pe buletinul de vot!

Comandat de Partidul Alianța Renașterea Națională, realizat de S.C. BMG Euro Advisory S.R.L, Cod mandatar financiar 11200053

Recomandările redacției