Agromalim este cel mai important târg de agricultură din vestul României. Ediția a XXVII-a se desfășoară în perioada 8-11 septembrie, la Expo Arad, cu un număr de peste 250  de expozanți. Acesta aduce pentru agricultorii arădeni un ciclu de conferințe, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Regele Mihai al României I”, din Timișoara. „Este un privilegiu pentru noi să putem continua parteneriatul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad cu una dintre cele mai bune școli de agricultură din România, cea de la Timișoara, care a dat României specialiști capabili să realizeze culturi valoroase și pe piatră seacă, darămite pe solul fertil al României”, declară președintele CCIA, arh. Gheorghe Seculici.

Evenimentul începe vineri, 9 septembrie, ora 10, și pune în discuție teme de interes pentru producătorii agricoli, analizate de unii dintre cei mai importanți teoreticieni din vestul României: finanțări, tratamente, inputuri, agricultura viitorului. Invitatul de onoare al zilei este un reputat specialist european în domeniul științelor agricole, academicianul dr. Karl Fritz Lauer. Absolvent al Universității Agricole din Timișoara cu diplomă în inginerie agricolă (1965), a obținut titlul de doctor în științe agricole în anul 1974. A fost cercetător la Stațiunea de Cercetare Agricolă Lovrin. Emigrat în Republica Federală Germană în anul 1981, a fost cercetător la Institutul Botanic al Universității din Regensburg și ulterior șef al cercetării științifice al zonei Rhône-Poulenc, din Sudul Germaniei. Vineri, 9 septembrie, în cadrul Agromalim, vor avea loc mai multe conferințe: conferința „Prevederile Noii Politici Agricole Comune pentru perioada 2014-2020. Provocări pentru fermieri” va fi susținută de șef lucrări dr. ing. Andreea Feher, dr. ing. Miroslav Raicov, prof. dr. ing. Ioan Brad și șef lucrări dr. ing. Tabita Adamov,conferința „Ce trebuie să știe fermierul român despre agricultura de precizie, agricultura viitorului” va fi moderată de conf. dr. ing. Sorin-Tiberiu Bungescu și conf. dr. ing. Radu Ilea. În acest an târgul Agromalin aduce şi o surpriză: Guvernul a aprobat ieri, printr-o hotărâre, instituirea unei scheme de ajutor de minimis în valoare totală de 24 de milioane de lei pentru eficientizarea activității sectorului zootehnic.Finanțarea se acordă producătorilor agricoli pentru achiziționarea de berbeci/ţapi de reproducție din rase specializate pentru producția de carne şi lapte. „Orice măsură concretă de sprijin a zootehniei este binevenită. Sectorul acesta are un potențial extraordinar, dar și investitorii trebuie să simtă prețuirea și susținerea mediului politic. Mă bucur că această veste bună vine chiar în preajma deschiderii celui mai important târg de agricultură din zona de vest a României, Agromalim (8-11 septembrie, la Expo Arad) și sunt sigur că va fi pusă în dezbatere în panelurile de specialitate ale târgului. Am aflat că valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 15.000 euro pe durata a trei ani; nu e mult, dar e ceva!”, a declarat președintele CCIA Arad, dl. Gheorghe Seculici.

Prin Hotărârea de Guvern se are în vedere selecţia dirijată în direcția îmbunătățirii producției de lapte şi carne, realizarea de linii şi hibrizi cu potenţial productiv superior, adaptată la cerințele pieței autohtone şi externe.

Cuantumul sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de: maximum 2.500 de lei/cap berbec din rasă specializată; maximum 2.500 de lei/cap ţap din rasă specializată. Numărul maxim de animale care poate fi achiziționat de beneficiari se calculează respectând următorul algoritm: achiziția  de berbeci/țapi de reproducție se realizează respectând proporția de un berbec/un țap la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deţinute de beneficiar; numărul maxim de berbeci/țapi care poate fi achiziționat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.

Informații suplimentare se pot obține la Direcția pentru Agricultură a județului Arad.

Suma necesară aplicării ajutorului de minimis se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi va intra în plată către beneficiari începând cu data de 15 noiembrie 2016.

 

Alexandra Drăguşanu

Recomandările redacției