somnUn studiu publicat de revista ştiinţifică Nature Communication arată faptul că lipsa somnului ne îngraşă. Cercetările au fost făcute de o echipă de experţi ai Universităţii din California, 23 de persoane participând la acest proiect.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea din California au folosit aparate IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică) şi au analizat creierul a 23 de persoane care au fost private de somn. Activitatea creierului în cazul acestora a fost examinată în două rânduri, după o noapte completă de somn şi după o noapte în cursul căreia nu au putut să doarmă deloc.

Concluziile au venit imediat. Când n-au dormit, au avut poftă de alimente mult mai bogate în calorii, perturbările apărând în zona cortexului, care controlează saţietatea. În urma acestui studiu, cercetătorii cred că există o mare legătură între lipsa somnului şi obezitatea.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai mult de o treime dintre adulţii de peste 20 de ani din lume erau supraponderali şi 11% obezi în 2008. Numărul persoanelor supraponderale s-a dublat din 1980, atingând 1,4 miliarde de adulţi în 2008.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției