Asociația Județeană de Fotbal Arad a încheiat al treilea an sub „gestiunea” lui Adrian Lucaci. După ce în 2016 s-a ieșit din insolvență cu ajutorul FRF, 2017 a fost un anul numeroaselor proiecte puse în practică. Cele mai importante ar fi: Cupa Satelor (cu perspectivă de a fi implementată și la nivel naţional, cu AJF Arad în rol de coordonator), Campionatul Străzilor, Junior Grassroots Cup ( turneu prins în calendarul UEFA, rezervat atât băieților cât și fetelor), Arad Cup, Nicholas Indor Cup, sau întrecerea pentru copiii nelegitimaţi la niciun club de specia­litate. Totodată, au fost sprijinite toate acțiunile Selecționatei AJF Arad Under 14, implicată într-o competiție regională având ca scop final formarea naționalei Under 15, pentru ca din vară toate arbitrajele de la întrecerile seniorilor să fie suportate din fondurile obținute pe proiect de la Consiliul Județean. Mai departe, îi dăm cuvântul lui Adrian Lucaci…
– Adi, vorbind din perspectiva presei sportive, nu a fost lună a anului în care să nu pomenim de cel puțin de două-trei acțiuni gândite de AJF Arad, în special în sectorul juvenil…
– Viitorul fotbalistic al Aradului e una dintre prioritățile noastre și de aceea am încercat să prindem prin competițiile noastre toate categoriile: copiii din școli, licee, de pe mai­dane sau străzi, pentru băieți, dar și fete. Iar aici, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad sau Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Arad. Dar, cele mai mari satisfacții le avem la campionatele oficiale de juniori, unde avem înscrise cele mai multe echipe din istoria post decembristă a AJF-ului. Am trecut la juniori C, D și E la campionat cu turneu play-off, astfel că cele mai bune echipe se vor mai înfrunta odată și nu vor mai discuții în jurul celei mai bune echipe.
– Anul 2017 este și cel al demarării unui proiect foarte important alături de Federația Română de Fotbal, în premieră în țară.
– Într-adevăr, ne mândrim cu demararea cursului de administrator al  structurilor sportivă, unde Universitatea Aurel Vlaicu, AJF Arad și FRF-ul sunt parteneri. Președintele Fede­rației, Răzvan Burleanu, a și fost prezent la deschidere, admințând faptul că Aradul le-a luat fața tuturor orașelor din țară cu acest curs de specializare. S-a demarat primul modul cu un număr de 28 cursanţi, care se va încheia cu un examen susţinut în prima parte a anului viitor. Tot pe axa FRF, încercăm să iniţiem trei proiecte pe fonduri europene, care, sperăm noi, să fie materializate în 2018. Unul este transfrontalier și este legat de judeţele traversate de râul Mureş, prin România şi Ungaria, altul vizează cetăţile din ţară, iar cel de-al treilea este o competiţie regională la nivelul ţărilor din Balcani. Tot ce vă pot spune este că valoarea acestor proiecte depăşeste 100 000 euro.
– Și tot dinspre Casa Fotbalului au venit niște fonduri destinate…casei AJF Arad.
-Suntem bucuroși că ni s-a aprobat proiectul depus la FRF pentru modernizarea sediului nostru. Prin lucrările ce au demarat deja, spațiul în care activăm ca Asociație se va mări, mai ales că avem și un acord parafat cu Consiliul Local pentru a ne extinde și la etaj. Intenționăm să schimbăm parchetul, să cumpărăm mobilier, uși, ceva tehnică de calcul și ne dorim să avem, pe lângă birouri, și o sală de ședințe pentru 60 de persoane. Am primit deja jumătate din bani, adică suma 5000 de euro, diferența va veni în ianuarie pentru a finaliza lucrările până în martie.
– Ce acțiuni mai întreprinde AJF în această iarnă?
– În această perioadă de vacanță, vicepreședintele Andras Mako și profesorul Mărcuș de la Șimand pun bazele unui turneu de futsal pentru tinerii din județ. Apoi, din sezonul viitor, vom încerca să facem un campionat regulat de sală. Acum ne adresăm tuturor tinerilor, legitimați și nelegitimați, iar pe viitor ne-am dori ca membrii noștri afiliați să aibă, pe lângă echipa de seniori și cele de juniori, și o echipă legitimată de futsal. Apoi am vrea să facem pasul și la fotbalul feminin, dar asta puțin mai târziu.
– Să ne referim puțin la prima parte a sezonului competițional 2017-2018…
– Pot spune că acesta a început încă din vară cu Cupa Satelor, o competiție de mare succes ce ne-a ajutat să înscriem mai multe echipe în Liga a VI-a. Chiar dacă am făcut un pas mic în spate în privința bazelor materiale, nou venitele nefiind chiar pregătite de acest pas, avem speranțe și promisiuni că lucrurile se vor îndrepta și comunitățile vor investi în bazele sportive chiar începând de la anul. În rest, a fost un tur de campionat reușit, cred eu. Nu au fost probleme deosebite, am mai făcut pași mici în toate direcțiile și vom continua acest lucru și în 2018, începând cu organizarea mai bună, competiții mai multe, proiecte mai multe și pentru cluburile afiliate. Deocamdată, ne bucurăm că câștigat proiectul pentru plata baremelor de arbitraj. Practic, în acest tur de campionat cluburile au plătit doar o taxă de solidaritate de un barem și jumătate, restul venind ca finanțare de la Consiliul Județean.
– Ești mulțumit de relația cu Comisia Județeană de Arbitri?
– Ca să avem performanțe bune la ligile de fotbal administrate de AJF, trebuie să avem un partener puternic în Comisia de Arbitrii și am reușit acest lucru. Cu mici excepții cauzate de greșeli umane, delegările au fost în general apreciate pozitiv. Ceea ce este foarte important e faptul că au dispărut arbitrajele ostile, cu dedicație, aranjate și părtinitoare.  Sigur că au fost probleme cu unii arbitri care – poate – nu au prins o zi prea bună și au nemulțumit prin prestația lor unele echipe, dar s-a întâmplat punctual și în general nu au influențat rezultatul. Prezența lui Răzvan Cadar în fruntea Comisiei de Arbitri este o garanție pentru conducerea AJF că lucrurile merg în direcția dorită.

Recomandările redacției