finanteAdministraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Arad şi-a depăşit, încă o dată, planul de încasări. Potrivit unui raport prezentat de şeful instituţiei, Marius Drăgănescu, în şedinţa Colegiului Prefectural care a avut loc ieri, anul trecut s-au colectat venituri la bugetul general consolidat însumând 1.488.666.000  lei, cu 5,4% mai mult decât programul de încasări stabilit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. „Realizarea programului de colectare a veniturilor bugetului general con­solidat al statului reprezintă obiectivul principal al Fiscului. Pentru fiecare lună Agenţia Naţională de Administrare Fiscală stabileşte un program de încasări fiecărui judeţ/regiune în parte, în funcţie de sumele declarate de operatorii economici şi de arieratele aflate în sold. Mobilizarea eficientă a întregului aparat fiscal a condus la în­casări substanţiale în cursul anului 2014. Luând în considerare programul de încasări stabilit de la nivel central/regional, Fiscul arădean a reuşit în aceas­tă perioadă o depăşire a programului cu 5,4 puncte procen­- tuale. Specific unei administraţii fiscale moderne, majoritatea contribuabililor îşi plătesc voluntar obligaţiile bugetare dând dovadă de conştiinţă fiscală. Însă, atunci când se înregistrează arierate bugetare recurgem la aplicarea măsurilor de executare silită”, se arată în raportul prezentat de Drăgănescu. Acesta mai susţine că factorii care au contribuit la realizarea nivelului actual de colectare a veniturilor bugetare au fost îmbunătăţirea disciplinei fiscale, prin creşterea gradului de conformare voluntară la plată a contribuabililor; derularea cu promptitudine şi eficienţă a măsurilor de executare silită (emiterea de somaţii, popriri de conturi, popriri terţi, sechestre bunuri mobile şi imo­bile); organizarea de acţiuni de inspecţie şi control ale activităţii de inspecţie fiscală şi orientarea către domeniile de mare risc.
Mai mult cu aproape 50 de milioane la buget
Potrivit reprezentanţilor AJFP Arad, încasările care s-au făcut venit la  bugetul de stat au fost  în sumă de 732.211.000 lei, repre­zentând 49,19% din veniturile bugetului general consolidat. Comparativ cu programul stabilit s-a înregistrat o creştere cu 49.071.000 lei, respectiv cu 7,18%. „Venitu­rile bugetului asigurărilor soci­ale de stat s-au încasat în sumă de 523.650.000 lei, ceea ce re­prezintă 35,18% din veniturile bugetului general consolidat. Com­­parativ cu programul stabilit s-a înregistrat o creştere cu 18.070.000i lei, însemnând 3,57%. Veniturile bugetului asigurărilor sociale de sănătate s-au încasat în sumă de 215.178.000 lei, reprezentând 14,45% din veniturile bugetului general consolidat. Raportat la programul stabilit s-a înregistrat o creştere cu 9.408.000  lei, respectiv cu 4,57%. Veniturile bugetului asigurărilor pentru şomaj s-au încasat în sumă de 17.627.000 lei, ceea ce repre­zintă 1,18% din veniturile bugetului general consolidat. Faţă de programul stabilit s-a înregistrat o diminuare cu 233.000 lei, respectiv cu 1,3%. Ponderea cea mai mare în totalul încasărilor o reprezintă bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, generând încasări la bugetul general consolidat, comparativ cu programul stabilit, mai mari cu 76.316.000, respectiv cu 5,4%”, se mai arată în raport.
Reprezentanţii AJFP au ţinut să menţioneze că anul trecut a continuat procesul de întărire a disciplinei fiscale, concretizat în creşterea gradului de depunere voluntară a declaraţiilor, pe tipuri de impozite la 95,53 % şi a gradului de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale la 77,94 %.

Recomandările redacției