ajofmAgenţia locală de şomaj marchează 16 ani de la înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Conducerea AJOFM Arad speră ca în viitorul apropiat, propunerile făcute de agenţia locală de şomaj, pentru stimularea ocupării pe piaţa muncii, să se concretizeze.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă aniversează 16 ani de la prima şedinţă a Consiliului de Administraţie, moment care a pus bazele unei instituţii orientate către piaţa muncii.
ANOFM funcţionează sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi are rolul de a pune în aplicare politicile şi strategiile guvernamentale privind ocuparea forţei de muncă. „Dacă în alte judeţe din ţară, agenţiile se confruntă cu problema şomajului ridicat, noi nu îi putem ajuta pe agenţii economici, cu forţa de muncă de care au nevoie. (…) Pentru viitor, ne dorim ca propunerile făcute de agenţie la nivel central să se concretizeze. Mai precis, am vrea ca subvenţiile acordate pentru angajarea anumitor categorii pe piaţa muncii să se acorde la finalul perioadei prevăzute de lege, pentru menţinerea în muncă a angajaţilor, ca să nu mai fie o formă de eludare a legii. De asemenea, o altă propunere este ca indemnizaţia de şomaj să se acorde progesiv, la început, valoarea acesteia să fie aproape de încadrare, ca mai apoi, lunar, valoarea să scadă. Astfel, şomerii ar fi motivaţi să-şi găsească un loc de muncă“, a spus Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.
La nivel naţional, în primele zece luni ale acestui an, s-au încadrat pe piaţa muncii peste 325.000 persoane, urmare a aplicării cu profesionalism  a măsurilor active de ocupare a forţei de muncă  de către specialiştii din cadrul SPO.
„Pentru multe din persoa­nele aflate în căutarea unui loc de muncă perspectivele ocupării acestora sunt, de cele mai multe ori, condiţionate de accesul lor la formare/reconversie profesională. Astfel, în acest an, au fost cuprinse în programe de for­mare profesională, organizate de ANOFM, peste 33.500 persoane. O atenţie deosebită acordăm îndeplinirii obiectivelor ma­- jore stabilite prin Strategia Europa 2020, respectiv: creşterea ocupării forţei de muncă (prin diminuarea şomajului, în special a şomajului de lungă durată, a şomajului în rândul tinerilor şi al altor categorii de persoane care întâmpină dificultăţi de integrare pe piaţa muncii)“, se arată într-un comunicat emis de repre­zentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.
Pe site-ul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad, lista cu ofertele de angajare pentru şomerii arădeni este actualizată săptămânal.

Recomandările redacției