ajoArădenii fără loc de muncă, care nu sunt însă șomeri cu acte-n regulă vor intra în vizorul reprezentanților agenției de șomaj, chiar de luna aceasta. Nu mai puțin de 5.000 de persoane aflate în această categorie, a șomerilor neînregistrați se așteptă specialiștii să găsească. Într-o etapă următoare, toți aceștia ar urma să fie sprijiniți în găsirea unui loc de muncă. În perioada următoare, în județ ar urma să fie organizate caravante de informare și burse de muncă. Proiectul care se derulează în vestul țării și este unul pilot dispune de un buget generos de circa patru milioane de euro.
Consiliul Județean a găzduit la finele acestei săptămâni o dezbatere pe tema proiectului „Evidenţierea şomajului neînregistrat din judeţul Arad”, care  beneficiază de finanţare europeană în cuantum de 75 la sută, prin POSDRU 2007-2013. Proiectul are o valoare totală de 17.901.371 de lei, adică aproximativ 4 milioane euro. Trebuie spus că, despre acest proiect care a prins schimbări repetate în conducerea agenției de șomaj se discută și se fac diverse demersuri de trei ani de zile. Între timp, în acesta au fost înlocuiţi şi parte din parteneri, astfel că, în prezent, după schimbări aceştia sunt: AJOFM Timiş, AJOFM Bihor, Consiliul Judeţean Arad, Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, IRPET Italia şi o companie care se va ocupa de chestionarea şomerilor. De asemenea, în proiect, responsabilități serioase ar trebui să aibă primăriile de orașe, acestea fiind implicate în proiect pe partea de identificare a grupului țintă, dar și a potențialilor angajatori. În aceste primării sunt în curs de amenajare spații pentru partea de consiliere a șomerilor neînregistrați.
Cifre mai aproape de realitate
Reprezentanții care se ocupă de implementarea proiectului spun că, deși acesta a scârțâit pe fondul mai multor probleme, de luna aceasta va începe activitatea de colectare a datelor din teren, prin aplicarea de chestionare. Mai exact, arădenii fără serviciu, care nu au călcat până acum pragul AJOFM Arad vor fi chestionți. Pentru chestionare s-a achiziţionat softul performant pentru obţinerea bazei de date interogabile şi actualizabile, în cadrul căruia s-a integrat şi a fost pus în funcţiune sistemul informatic ce va susţine procesul de colectare a datelor privitoare la şomajul neînregistrat.
Mai apoi, pe baza chestionarelor vor putea fi rulate prognozele cu noile date, urmând ca șomerii să fie îndrumați spre programe de formare profesională, pentru a avea șanse mai mari de ocupare a locurilor de muncă. Formarea profesională, adică cursurile ar urma să fie alese pentru șomeri în funcție de specificul zonei în care locuiesc, de potențialele firme angajatoare și desigur de aptitudinile beneficiarilor. „Eu am preluat acest proiect de la jumătate și în ciuda unor probleme pe care le-am întâmpinat, cred că acesta ne va produce multă satisfacție. Și spun asta pentru că, va putea fi creată o bază de date prin implicarea a 5.000 de persoane, identificate ca fiind șomeri neînregistrați. Scopul este însă ca acestea să aibă oportunități reale de angajare. Aștept primăriile implicate în proiect să vină la noi cu orice nelămuri, propuneri pentru a ne asigura de o bună derulare a proiectului“, a susținut Marinel Henteș, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad.
După acest proiect, situațiile privind șomajul din județul nostru ar trebui să se apropie mai mult de realitate. Numărul real al șomerilor este cu mult mai mare decât cel din statisticile actuale, ce arată că Aradul are peste 6.000 deșomeri. În următoarele două luni, un număr de 10 burse de muncă vor fi organizate în orașele din județ.

  • Gica spune:

    800 euro de caciula la cei 5000. Nu va lipsi nici 1 la imparteala

  • Mircea spune:

    Programele dumneavoastra sunt programe depasite, uitati-va pe cine puneti sa culeaga date din teren. Niciun sistem de-al dumneavoastra nu a functionat in Arad, deoarece, cei care ofera locuri de munca, sunt aceia care platesc prost si cer multe pentru banii de nimic care ii dau.
    In Arad, daca nu ai pile, nu iti gasesti un loc de munca oarecum satisfacator, asta este adevarul.
    Pana nu va veti pune in pielea aceluia care isi cauta un loc de munca, nu veti reusi sa faceti nimic, veti toca banii alocati , veti intocmi rapoarte de ochii lumi, si veti redirectiona banii catre pixuri si fluturase, ca vin si asa alegerile.

  • Dundi pascal spune:

    Tot ce sa facut pe acest proiect pana acum au fost doar raportari false trimise la anofm bucuresti,,oirposdru,,.Sa nu creada cineva ca domnul director Hentes va face altceva decat sa consume bani si sa dea bine la ziare si la televizor.Rugam curtea de conturi sa faca si la ajofm Arad o verificare sa vada cum se cheltuie banii contribuabilului si fondurile euoropene.Domnul Hentes a mai fost director la ajofm arad si cam stie cum se cheltuie banii pe achizitii publice(numai dansul stie) ,contracte,reparatii cladire etc.Nu ar fi cu nimic mai prejos decat un control facut si de o comisie de la ministerul muncii pe acest proiect.De ce nu este dat si numele acelei companii care se ocupa de chestionarea somerilor,cu ce suma de bani a facut contractul cu aceasta firma.Asi apropo de alegeri si alte buzunare.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției