ajutoareAgenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) a identificat mai multe cazuri în care, arădeni încasau în mod necuvenit ajutoare sociale de la stat, indemnizaţii ori venit minim garantat. Situaţia controalelor desfăşurate în judeţ, precum şi a măsurilor aplicate de autorităţi va fi prezentată astăzi, Instituţiei Prefectului, în şedinţa Cole­giului Prefectural.
Peste 700 de dosare pentru in­dem­nizaţii pentru creşterea copilului şi stimulent de inserţie au fost verificate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în perioada martie – aprilie a acestui an. Pentru aceste dosare au existat suspiciuni de cumulare a indemnizaţiei, cu venituri. În cazul mamelor care cumulau in­demnizaţia cu venituri s-a trecut la recuperarea banilor încasaţi necuvenit. Au fost identificate 14 CNP-uri pentru care a fost confirmată suspiciunea şi au fost emise decizii de debit de peste 350.000 de lei. „În cazul a 55 de CNP-uri la care nu am primit răspuns din partea angajatorului şi nici a beneficiarilor de indemnizaţie de creştere se va proceda la suspendarea acordării plăţii pentru cei aflaţi în plată la ora actuală, iar pentru ceilalţi se vor emite decizii de debit, dupa caz. În această campanie ne-am confruntat cu o atitudine indiferentă a angajatorilor şi a beneficiarialor de indemnizaţie asupra cărora exista suspiciunea că au realizat venituri supuse impozitului pe venit din activităţi profesionale şi concomitent au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului“, susţine Mariana Daniela Bătrîn, director executive al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Nu doar la indemnizaţiile de creş­tere a copilului au existat problenme, ci şi la alocaţia de stat pentru copii, cu 34 de suspciuni confirmate prin verificări şi la alocaţia de susţi­nere a fa­mi­liei, cu 12 cazuri de acordare ne­cu­- venită.
Din aprilie şi până la finalul acestei luni au mai fost prinşi şi câţiva arădeni care încasau de la stat în mod necuvenit venit minim garantat. Controalele ce vizează încasarea de bani necuveniţi de la stat vor continua şi în următoarea perioadă.
Sandra Stoler

Recomandările redacției