pescariDorel Hărşan, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi (AJPS) din Arad cere ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, să intervină în conflictul pe care îl are cu unul dintre inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), căruia îi aduce acuze grave. Hărşan a trimis un memoriu către Rovana Plumb, în care susţine că din cauza acţiunilor întreprinse de inspectorul respectiv, AJPS a pierdut aproape 2.000 de membri. „Toate procesele verbale întocmite de inspectorii ANPA pentru AJPS Arad cu ocazia controalelor efectuate s-au finalizat cu rezoluţii pozitive […] nefiind constatate nereguli sau deficienţe în activitatea asociaţiei, dar cu toate acestea ceva a condus la diminuarea drastică a numă­ru- lui de membrii cotizanţi. Dacă până în 2010, AJPS Arad înregistra o dezvol­tare progresivă ca activităţi şi număr de membri, ajungând la 1.936 de cotizanţi, în anul 2011 acesta a scăzut la 1.436, pentru ca în anul 2012 să fie înregistraţi doar 31 de membri”, se arată în memoriu. Rovana Plumb mai este informată că scăderea numărului de membri s-ar datora faptului că asociaţia nu ar fi primit cele 600 de permise solicitate. „Scăderea numărului de membri înre­gistraţi în anul 2012 se datorează anu­lării abuzive a autorizaţiilor de pescuit ale AJPS Arad […] În urma acestei măsuri păguboase pentru AJPS, în perioada septembrie 2011-decembrie 2012, AJPS Arad s-a văzut nevoită să facă demersuri legale pentru a dovedi că este victima unor răzbunări, că măsurile luate împotriva sa au fost abu­zive, fapt concretizat prin sentinţa de- finitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Timişoara numărul 508/24.09.2012, în dosarul numărul 12/59/2012 […] prin care măsura anulării dreptului de a elibera permise a fost anulată”, mai spune Hărşan în memoriu.
Pescarii susţin că sunt obligaţi să plătească o nouă taxă
Dorel HarsanPreşedintele AJPS a mai povestit în memoriu despre modul în care s-a desfăşurat o sesiune pentru obţinerea dreptului de pescuit sportiv/recreativ şi membrii asociaţiei ar fi fost hărţuiţi. În sprijinul celor afirmate, Hărşan prezintă două declaraţii date de pescari din care rezultă că deşi sunt membri ai AJPS, au fost acuzaţi de inspector că pescuiesc ilegal, în sensul că acea chitanţa emisă de asociaţie nu este valabilă, cei doi susţinând că ar fi fost obligaţi de inspector, sub sancţiunea unei amenzi, să plătească taxa de pescuit la Asociaţia Judeţeană a Vănătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), „AJPS Arad reuşeşte să obţină la data de 29.03.2011 doar 1.000 de permise de pescuit din totalul de 1.700 solicitate”, se mai arată în plângerea trimisă ministrului Mediului. „Având în vedere intenţia exprimată clar de preşedintele ANPA, în răspunsul numărul 7775/05.12.2012, dat Asociaţiei Pescarilor Banatul, din Ti­mişoara, de a elabora şi emite un nou ordin care va înlocui mult contestatul Ordin 15/2011, care a bulversat întreaga activitate de pescuit sportiv, a emis Decizia nr. 8, din 10.01.2013, care simplifică condiţiile de practicare a pescuitului sportiv în 2013, până apar noile reglementări, inclusiv modificarea HG 1016/2008. Această decizie specifică în ce condiţii se poate pescui în anul 2013, când vor fi vizate permisele de pescuit şi faptul că acest ordin va fi transmis şi filialelor regio­nale ANPA, va fi deci cunoscut de toţi inspectorii piscicoli din ţară şi nu face nicio referire sau precizare la achitarea taxelor de acces pe zonele de pescuit. Decizia nu face nicio referire la acest aspect, pentru că preşedintele cunoaşte că potrivit prevederilor OUG 23/2008, aprobată de Legea 317/2009, Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale numărul 15/2011, articolul 6, alineatul 1 şi 2, care prevede că «regulamentul de practicare a pescuitului recreativ sportiv prevăzut în anexa numărul 3 stă la baza elaborării regulamentelor proprii ale asociaţiilor de pescari sportivi». Nu există nicio prevedere expresă refe­ritoare la obligativitatea de a achita tarif de acces în zonă. La articolul 8, alin. 2, asociaţiile de pescari, şi nu domnul inspector, pot percepe un ta­rif, dar nu există prevedere de sancţionare, nu este nici contravenţie şi nici infracţiune pe linia activităţii de pescuit. Pe site-ul ANPA tarifele de acces nu se mai regăsesc. Mai cu seamă că procesele verbale pe această temă, întocmite de unii inspectori au fost anulate în instanţă”, ne-a declarat Dorel Hărşan.
Contactaţi telefonic, reprezentanţii ANPA nu au dorit, pentru moment, să comenteze acuzaţiile aduse de Hărşan.

  • tudormarian spune:

    A venit si vremea sa ne scapam de acest inspector A.n.p.a. care nu a facut nimic pentru pescarii si pescuitul aradean de cand este in aceasta functie de asa zis inspector,,,controale nu au existat (doar pe hartie) braconieri nu au fost prinsi (si nici nu avea cum sa prinda braconieri deoarece el este unul dintre ei ,adica acum cativa ani a fost prins dand la grebla si ajungand in fata instantei ,deci braconier dovedit si se poate verifica .) iar acest personaj a ajuns sa conduca pescuitul sportiv in ARAD .Poate trebuie sa devii Braconier ,Hot,Mincinos, e.t.c ca sa ocupi o functie de conducere intr-o institutie sau un minister… Ar fi timpul ca acest inspector sa ne lase si sa isi vada de Grebla lui ca poate au ruginit TRIPLELE

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției