Ajutoare de la UE, pentru mii de arădeni: unii asistați social ar fi vrut alimente în locul săpunului

0
802

Aproape 12.000 de persoane sărace din județul nostru primesc ajutoare de la Uniunea Europeană. Numai că anul acesta, programul social nu le-a mai asigurat celor cu venituri mici, alimente, ci produse de igienă. Chiar dacă le primesc de pomană, mulți dintre nevoiași au fost nemulțumiți. Preferau ulei, făină, conserve și dulciuri, în locul pastei de dinți și săpunului. În fiecare an, arădenii cu venituri mici se înghesuiau la ajutoare sociale, mulți intrând pe liste suplimentare, pe baza solicitărilor. Dar anul acesta, programul de ajutorare a persoanelor defavorizate i-a nemulțumit pe unii.

„Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – POAD” implementat de Guvernul României prin Ministerul Fondurilor Europene a reînceput, după trei ani în care a fost suspendat. Administrația locală, Prefectura și alte instituții implicate în program au derulat la nivelul județului acțiunile de distribuire, începând din data de 20 ianuarie. La Arad, cei cu venituri mici putut ridica ajutoarele din Parcul Industrial UTA, în timp ce, în județ, ajutoare au ajuns la primării mai întâi. Distribuirea se face de luni până vineri între orele 9-17.00.

„În această primă etapă de furnizare a produselor de igienă au fost distribuite 11.803 de pachete către beneficiari din toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Arad. Fiecare pachet conține: cinci periuțe de dinți, patru tuburi pastă de dinți, săpun lichid 500 ml, șampon copii 800 ml, șampon adulți 500 ml și detergent rufe 2700 gr. “, au susținut reprezentanții Prefecturii Arad.

Cine sunt beneficiarii

Conform legii, pengtru POAD sunt trei categorii de beneficiari, în timp ce, în anii trecuți erau patru categorii. Este vorba de persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (VMG) acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat și familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (ASF) acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei. De asemenea, în limita stocurilor, beneficiază de ajutoare persoanele aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, și în alte situații asemănătoare, stabilite prin anchetele sociale.  În alți ani, o categorie de beneficiari o reprezentau pensionarii cu pensii mici.

Cei care nu figurează pe liste se pot înregistra la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Arad, din Calea Radnei nr.250. „Sunt folositoare și acestea, dar mai bine primeam alimente – făină, ulei, zahăr, conserve, că poți să îți faci mâncare. Sper că se vor mai da și alimente ca în anii trecuți. Noi, cu venituri mici ne descurcăm greu și ne prind bine alimentele“, spune Elena.

Distribuirea se verifică în tot județul

Pachetele de produse POAD se pot ridica personal de către beneficiari, în baza prezentării actului de identitate valabil, verificării identităţii persoanei pe listă şi a semnării de primire pentru produse.

La nivelul județului s-a format un grup de lucru, al cărui membri sunt angajați ai Instituției Prefectului, Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, Casei Județene de Pensii, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Aceștia monitorizează programul în județ.

Urmează și alimentele

Arădenii nevoiași trebuie să știe că, în principiu, nu vor rămâne și fără ajutoare alimentare. Autoritățile spun că vor mai fi tranșe de distribuire de ajutoare și că se vor da și produse alimentare.

„Grupul de lucru verifică pe teren, prin sondaj, activitatea de furnizare a pachetelor de produse, urmărind ca aceasta să fie desfășurată fără probleme, conform graficului de livrare furnizat de Ministerul Fondurilor Europene. Ulterior vor mai fi organizate alte trei tranșe de distribuție a produselor de igienă, dar și șase tranșe de distribuție a unor produse alimentare“, a susținut inspector principal Lucian Cozma, purtător de cuvânt al Prefecturii Arad.

În condițiile continuării programului POAD prin alte tranșe este clar că, numărul beneficiarilor din județul nostru va crește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.