Un ajutor european de 15.000 de euro este pus la dispoziția crescătorilor de animale, ovine și caprine, ale căror ferme au fost ata­cate de sălbăticiuni. Vestea este adusă de europerlamentarul român Daniel Buda (PPE), membru în Comisia de Agricultură din Parlamentul European. Acesta anunță crescătorii de ovine și caprine că
s-a adoptat raportul care privește o serie de ajutoare pentru sectorul ovinelor și caprinelor. Acest document care devine rezoluție a Parlamentului European propune o serie de ajutoare pentru oieri, inclusiv în cazul în care stânele le sunt atacate de sălbăticiuni. Printre propuneri sunt: dezvoltarea subvențiilor în acest sector, aspect extrem de important pentru creșterea eficienței și a competitivității în producție, pentru îmbunătățirea calității produselor și pentru creșterea autonomiei aprovizionării cu carne de oaie în UE – toate acestea fiind în concordanță cu obiectivele UE de dezvoltare a eficienței și de îmbunătățire a calității. Men­ținerea, prin plăți directe, a sprijinului pentru crescătorii de ovine și caprine. Este vorba de asigurarea unor resurse financiare până în 15.000 de euro pentru stânele prădate de animalele sălbatice.
„Uniunea Europeană, prin Comisie, Parlament și Consiliu, este aproape de sectorul creșterii ovinelor punând la dispo­ziția statelor membre câteva milioane de euro în vederea identificării de noi piețe de desfacere, cunoscut fiind faptul că nu este atât de greu să produci cât este greu să vinzi la prețuri rezonabile“, a scris eurodeputatul pe pagina sa oficială de Facebook. Europarlamentarul a participat duminică, 6 mai 2018, la cel mai mare festival care are la bază vechiul obicei românesc numit popular Sâmbra Oilor, adică separarea și numărarea oilor și măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre munți. Evenimentul s-a desfășurat pe dealul Huta-Certeze din Țara Oașului. Daniel Buda a stat de vorbă cu crescătorii de ovine și a aflat dificultățile legate de prețurile mult prea mici pentru brânză sau caș, dar și despre dificultățile pe care le au oierii în găsirea forței de muncă.
Potrivit raportului adoptat în Parlamentul European, în Europa sunt 98 de milioane de capete de ovine și caprine. În ceea ce privește sectorul ovinelor, Regatul Unit al Marii Britanii se află pe primul loc, cu 39,5% din total, urmat de Spania (27,4%), Grecia (15,9%), România (15,6%), Franța (12,2%), Italia (12,2%) și Irlanda (11%). În ceea ce privește sectorul caprinelor, Grecia se află pe primul loc, cu 35%, urmată de Spania (21%) și România (10,6%), Franța (10,3%) și Italia (7,9%).

Recomandările redacției