PSD a reușit majorarea plafonului pentru măsura care se adresează susținerii procesării, de la 2,5 milioane de euro la 15 milioane, odată cu aplicarea Planului Național Strategic(PNS).

În ultimii zece ani în România s-a investit în făbricuțe mici și răspândite pe tot teritoriul țării, iar prin această majorare ne dorim ca din 2023, când avem acces la noi bani europeni, să sprijinim fermierii care au producție de materie primă să investească în fabrici de procesare.

Acest lucru va fi posibil doar prin asocierea fermierilor, pentru că nu poți tu ca fermier să-ți asiguri materia primă, iar pentru a atinge pragul de 70 la sută din materia primă procesată, investiția realizată prin fabrica pe care o înființezi să fie materie primă românească ai nevoie de o ascociere.

Aceasta este o condiție obligatorie pentru ca cerealele României să nu mai plece în formă brută la export, ci trebuie procesate, astfel ca noi să exportăm produse cu valoare adăugată.

Ca exemplu, o fabrică modernă ce produce ulei de floarea-soarelui costă cel puțin 30-40 de milioane de euro. Iar dacă noi lăsam plafonul la 2,5 milioane de euro, fermierii și-ar fi luat foarte greu angajamentul să investească. Dar în momentul în care primești o sumă considerabilă din fonduri nerambursabile, aproape jumătate, sau 40 la sută din investiție, și încrederea fermierilor va fi alta, apreciază senatorul PSD, Eusebiu Pistru.

Recomandările redacției