„Alaiul Dubelor“ de la Săvârșin – festivalul care pune în valoare tradiții vechi de 200 de ani

0
813

Săvârșinul ridică la rang de cinste, tradi­țiile și obiceiurile de iarnă, an de an. Așezarea care poartă embema regalității redevine un colț de poveste în perioada sărbătorilor. Duminică, 9 decembrie, Festivalul Obiceiurilor de Crăciun „Alaiul Dubașilor“ a ajuns la ediția a VI-a. Sala de evenimente a fost plină de localnici, dar și de arădeni dornici să se bucure de acest eveniment care se remarcă prin unicitate.
Trupele de dubași – colindătorii iubiți ai Regelui Mihai I au pornit în alai în jurul orei 16.00, pe DN7, către sala de evenimente din comună.
La festival s-au înscris șase formații de dubaşi, din localităţile arădene Săvârşin, Petriș, Julița, respectiv Visca, Ilia şi Pojoga – din Hunedoara. Evoluția dubașilor în festival a fost urmărită de un juriu format din etnologi şi oameni de folclor.
„Ediția a VI-a a Festivalului Obiceiurilor de Crăciun, «Alaiul dubașilor» , de la Săvârșin a umplut, și de această dată, sala de evenimente din localitate. Cu regretul că de această dată nu am avut participanți și din județul Timiș, apreciem totuși că cei prezenți au fost foarte bine pregătiți, ceea ce a făcut extrem de dificilă menirea juriului desemnat să stabilească câștigătorii marelui premiu. Câștigătorii, până la urmă, au fost toți cei prezenți și mai ales publicul spectator. Felicitări dubașilor de la Julița pentru câștigarea trofeului!“, a susținut Ioan Vodicean, primarul Săvârșinului.
Trupa Săvârșinului, din care au făcut parte elevii Liceului Tehnologic „Regele Mihai“ s-a făcut remarcată și la Parada Portului Popular, ce s-a desfășurat în municipiu, cu o zi înainte de 1 Decembrie.
Mersul cu duba este un obicei străvechi, de 200 de ani, care se mai ține în doar câteva localități de pe Valea Mureșului. Colindătorii vestesc Nașterea Mântuitorului. Regele Mihai, trecut în cele veșnice de un an îndrăgea mult obiceiul, Dubașii de la Săvârșin fiind preferații acestuia. Întâia casă care primea veste de Crăciun era Castelul Regal. Fostul Monarh îi primea mereu pe terasa castelului sau în satul regal.
Familia Regală își va petrece sărbătorile la Săvârșin și în acest an, astfel că, cel mai probabil, dubașii îi vor putea colinda de Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.