Cei mai buni dubași din județ și din împrejurimi s-au întrecut și în acest an la festivalul-concurs – „Alaiul Dubelor”, care urmărește menținerea vie a obiceiurilor populare, de sărbătoare. Organizat pe 10 decembrie la Căminul Cultural Săvârșin, „Alaiul Dubelor” ediția a V-a a adunat talentate trupe de dubași din Săvârșin, Ilteu și Roșia Nouă, județul Arad, Ilia și Săcămaș, județul Hunedoara și din Sintești, județul Timiș. Mersul cu dubele este o activitate de tradiție în zonă, care trebuie transmisă generațiilor. Evenimentul a cuprins și momente de omagiere a Regelui Mihai.
„Manifestarea început în Biserica Ortodoxă, unde s-au adunat dubașii și au cântat o colindă. S-a pornit apoi în alai spre Căminul Cultural Săvârșin. Trupele s-au oprit la Castelul Regal unde, Dubașii din Săvârșin au depus o coroană, iar cei din celelalte trupe au aprins lumânări în memoria Regelui Mihai”, a spus Ionel Pavel, organizatorul evenimentului „Alaiul Dubelor”.
Cei care s-au ocupat de jurizarea reprezentațiilor trupelor de dubași au fost etnologul Elena Rodica Colta – președinte de juriu, maestrul Victor Jicherean, profesor de dans popular la Școala Populară de Arte Timișoara și Anca Barbu, reprezentant al Asociației „Zărandul”. Fiecare trupă a avut la dispoziție între 20 și 25 de minute pentru a impresiona juriul și pe cei prezenți, cu o reprezentație autentică, specifică zonei pe care o reprezintă.
Dubașii din Ilteu s-au făcut remarcați la partea „dansuri specifice” iar trupa din Ilia a fost răsplătită cu un premiu pentru „prezență scenică”. Premiul I a rămas acasă, pentru că, potrivit juriului, Dubașii din Săvârșin au avut cea mai bună reprezentație.
Fiecare trupă de dubași a primit un premiu constând în 500 de lei și o plachetă inscripționată cu „Alaiul Dubelor”, ediția 2017. Dubașii Săvârșinului și-au îmbogățit palmaresul cu o plachetă de sticlă gravată, care le atestă titlul la acest festival concurs. Evenimentul a fost transmis de postul de televiziune Hora Tv.
Organizatorii festivalului – concurs „Alaiul Dubelor” au fost Consiliul Județean prin Centrul Cultural Județean, Primăria Săvârșin cu sprijinul Bisericii Ortodoxe și al Asociației „Zărandul”.
A1 11
Gata vacanța: aproape trei milioane de elevi, din întreaga țară, au început cursurile noului an școlar 2024-2025
citește mai mult »