• Două note de fundamentare, același număr de înregistrare, același beneficiar,
    dar alte sume
  • Semne de întrebare cu privire la rectificarea bugetară.
  • Diferență de 29.000 de lei între prima și a doua notă de fundamentare.
  • Piața a fost inaugurată cu surle și trâmbițe fără a avea autorizație de funcționare.

Aruncând o privire mai atentă asupra documentelor în baza cărora s-a operat ultima rectificare bugetară la Primărie, nu am putut să nu observăm o ciudățenie. Și ca orice ciudățenie, ne-a sărit în ochi și ne-a făcut să punem și să ne punem întrebări.
Unul dintre obiectivele care au obținut finanțare suplimentară din partea Consiliului Local Municipal a fost Piața Miorița. Banii au fost alocați pentru „fi­nanțarea plății branșamentului electric și a unor lucrări pentru obiectivul «Construire hală agro­alimentară, deviere și refacere instalații afectate, amenajări exterioare. Demolare construcții, dezafectare tarabe și chioșcuri provizorii»”. Ceea ce nu ni s-a părut normal a fost că au fost întocmite două note de fundamentare, pentru două sume diferite, semnate de aceleași persoane, pentru același beneficiar și cu același număr de înregistrare. „Față de lucrările inițial contractate [….] a fost necesară efectuarea de către SC TOP SA, a unor cheltuieli aferente obiectivului cum sunt: – lucrări suplimentare în valoare de 28.840,96 lei cu TVA și realizarea unui nou branșament electric pentru hală, în valoare de 39.989,28 de lei cu TVA […] Pentru închiderea cheltuielii aferente realizării obiectivului de investiție, aprobat conform HCLM nr. 82/2017, considerăm oportună finanțarea tuturor categoriilor de cheltuieli aprobate și efectuate pentru realizarea obiectivului”, se arată în prima notă de fundamentare, în timp ce dintr-a doua au fost eliminate lucrările suplimentare.
Diferență de 29.000 de lei
Suma alocată diferă astfel, iar diferența este destul de mare, de 29.000 de lei, semn că cineva s-a jucat de-a alba-neagra. Dacă într-unul dintre documente se propune alocarea sumei de 69.000 de lei, cei de la Serviciul Investiții din cadrul Direcției Tehnice fiind foarte darnici, al doilea document vine și dă doar o finanțare de 40.000 de lei. Pentru același obiectiv și același beneficiar. Nu că ar fi rău că s-a făcut economie, dar nu putem să nu observăm că din motive care ne scapă, suma a fost redusă „din pix”, fără ca cineva să se obosească să dea un alt număr de înregistrare sau să arunce documentul întocmit „greșit” sau cu prea multă lejeritate. „Suma solicitată iniţial nu a fost considerată eligibilă de către Primăria Arad, prin urmare a fost necesară întocmirea unei alte note de fundamentare pentru alocarea sumei de 40.000 lei. În consecinţă, solicitarea iniţială a fost anulată, păstrându-se nu­mai numărul de înregistrare al notei de fundamentare”, ne răspund reprezentanții Primăriei.
Nu trebuie uitat nici faptul că, fără a avea autorizație de funcționare, Piața Miorița a fost inaugurată cu surle și trâmbițe de pri­­- marul Gheorghe Falcă. Asta, după realizarea unei investiții de 2,5 milioane de lei, bani proveniți din bugetul Primăriei.
Lucian Șerban

 

Recomandările redacției