Vicepreședintele ALDE Arad, coordonatorul departamentului buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, dr. Alexandru Vlasiu, consideră benefice recentele măsuri fiscale privind aplicarea cotei de TVA de 5% pentru anumite servicii de la data de 1 noiembrie 2018.
Astfel începând cu 1 noiembrie 2018 se aplică cota de 5% pentru următoarele servicii: serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative ale căror activităti sunt încadrate la codurile CAEN; cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea. „Bâlciurile, parcurile de distracții și parcuri recreative au beneficiat de realizarea unor investiții substanțiale în ultima perioadă, finalizate prin apariția mai multor parcuri de distracție în diferite regiuni ale țării”, argumentează Dr. Alexandru Vlasiu. În cazul sectorului hotelier, reducerea cotei ar trebui să reprezinte o măsură pentru aducerea la suprafață a veniturilor nedeclarate și, prin urmare, plata TVA de către agenții economici.
„Un efect direct al acestei măsuri pentru afacerile din domeniu ar consta în posibilitatea de reducere a tarifelor brute practicate, ceea ce ar determina creșterea gradului de ocupare a unităților de cazare. Surplusul de venit realizat (rezultat din diferența de cotă de TVA) ar putea fi utilizat pentru realizarea unor investiții suplimentare în afacerea respectivă sau pentru creșterea nivelului de salarizare al angajaților”, spune Vlasiu. Deasemenea, „agenții economici din domeniul serviciilor de restaurant și de catering vor putea să aplice cota redusă de TVA de 5%, dacă demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, nu doar furnizează mâncare. Spre exemplu un agent economic care livrează mâncare la domiciliu, dar nu pune la dispoziție un spațiu pentru consum și nu oferă servicii conexe (servire la masă) nu va putea aplica TVA de 5% . Așadar, mâncarea comandată și livrată la domiciliu va fi supusă unui TVA de 9% spre deosebire de mâncarea pe care o servim la restaurant pentru care se va aplica TVA de 5% . Cu această ocazie toate entitățile economice care desfășoară activitățile enumerate anterior și care fac obiectul în materie de aplicare a cotei de 5% trebuie să verifice dacă casele de marcat au definită această cotă. În cazul în care nu este definită această cotă, este necesar să contacteze partenerii autorizați din domeniul caselor de marcat care asigură service-ul și asistența corespunzătoare”. Una peste alta, Vlasiu concluzionează că măsurile adoptate vor contribui la reducerea evaziunii fiscale, crearea unui climat competitiv adecvat și, mai ales, aceste bunuri și servicii vor deveni mai accesibile pentru întreaga populație.

Recomandările redacției