OLYMPUS DIGITAL CAMERAAr fi nedrept dacă, chiar din întâmplare, aș uita să vă relatez impresii din vreuna dintre piețele Aradului. Am fost și v-am povestit apoi, multe despre Piața Mihai Viteazul, în Piața Avram Iancu m-am speriat de cofretele fără capace, Piața Catedralei este plină de contraste, clădiri restaurate și clădiri, hrube părăsite. la Boul Roșu se găsește un cvartal ce începând cu Casa cu Lacăt, pare la prima vedere părăsit. Piața și parcul din fața fostei UTA s-a transformat în parcare, Piața Sârbească a chelit, nu mai are verdeață și nici cine să o îngrijească. Dintre toate cele existente, piețele cu rol de parc verde sunt, cele mai în suferință.
Astăzi am avut ocazia să revăd Piața Orizont, forțat de împrejurări; a trebuit să clarific o problemă cu factura EON. Acolo funcționează centrul EON pentru toți consumatorii, notați-vă, este singurul centru EON, până ce se renovează cel din b-dul Iuliu Maniu nr 65-71. Am intrat și s-a întunecat cerul, era o coadă ce putea descuraja ori ce pensionar, dar nu pe mine. M-a descurcat domnul paznic, am plătit o diferență la automat cât ai zice pește și gata.  Îi și mulțumesc public  cu această ocazie. Bine dispus am făcut o plimbare prin parcul–piață.
Piața Orizont, după cum o cunosc arădenii, are pe laturi patru străzi cu patru nume diferite, str. Felix, Sighișoarei, Dreptății și  Beiuș. Aproape de centrul patrulaterului se înalță o biserică, deocamdată de roșu, falnică ce bine-cuvântează piața. Turnul exterior poartă clopotele, și întregește împreună cu biserica, un ansamblu care asigură  comuniunea celor din cartier cu Dumnezeu prin actul de credință și prin participarea la slujbele săvârșite de cei investiți cu puterea Duhului Sfânt în vederea mântuirii. Enoriașii așteaptă săvârșirea lucrărilor și amenajarea spațiului verde, ce și-l doresc să fie la înălțimea bisericii. Deocamdată, cărările traversează peste iarbă, fără țintă, în toate direcțiile, și aspectul de șantier persistă. Pe latura opusă bisericii, există un spațiu destinat copiilor, amenajat, dar păcat că hârtiile  și gunoaiele zburdă.
Pe laturile străzilor Dreptății și Felix spații comerciale abandonate dau un aer jalnic. Ce studii de fezabilitate au întocmit arhitecții, care le vedeau în închipuirea lor, pline de mărfuri ori servicii?  Vă mai amintiți de faimosul, odinioară, restaurantul ORIZONT? A ajuns o ruină, cu geamuri sparte, placaj la geamuri și înconjurat de felinare cu cofretele fără capace, adevărate capcane mortale pentru copii nesupravegheați și cotarlele cartierului. Deoarece rubrica are o singură fotografie, vă prezint un singur cofret, care stă de mărturie la cele afirmate.
Dar, pentru a termina plimbarea prin parc cu o concluzie optimistă,  am constatat că perpendicular pe str. Sighișoarei există o zonă comercială ce trăiește, cu oameni ce caută, cumpără și se aprovizionează. Băncile au aici filiale, sunt bancomate și  porumbeii se încurcă printre pietoni, ca în Piața San Marco. Zona comercială , de fapt o alee, începe peste drum de falnica biserică și se termina în str. Voinicilor. Cred că știți despre ce arteră este vorba? Este vorba despre celebra , utila, aglomerata Alee BORSEC.
Iar cu această privire în  – Oglinda Pro Urbe – vă anunț stimați cititori, că după o perioadă în care am fost în „concediu” , spun prezent și vă dau întâlnire în aceeași pagină nr.4 din ziar.
La mulți ani, cu sănătate și multe, multe realizări.
(B.B.)

  • A.Pop spune:

    Mentenanta iluminatului public din Arad este catastrofala. Se pare ca firma care are aceasta indatorire nu este controlata defel de modul in care-si indeplineste obligatiile contractuale.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției