Alegătorii se pot înscrie în Registrul Electoral până cel târziu pe 21 aprilie

0
369

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) atrage atenția alegătorilor români care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală în care vor avea loc alegeri locale în 5 iunie 2016, că se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa de reședință până cel mai târziu pe data de 21 aprilie 2016. Pentru aceasta, este nevoie să depună la primar o cerere scrisă, datată și semnată, al cărei model este disponibil pe site-ul Autorității, la adresa http://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2016/02/0112-13-15.pdf

Cetățenii români cu drept de vot care au solicitat să fie înscriși în Registrul electoral cu adresa de reședință pentru alegerile locale din 5 iunie îşi vor exercita dreptul de vot numai în circumscripţia electorală unde îşi au reşedinţa și vor figura numai în listele electorale permanente ale respectivei circumscripţii, în conformitate cu prevederile  art. 18 alin. (2) și (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

De asemenea, AEP readuce în atenția cetățenilor cu drept de vot ai Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România şi care nu se află în evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări că pot solicita primarului să fie înscriși în lista electorală complementară, pe baza unui document care le atestă identitatea şi a unui document care atestă adresa la care locuiesc. Potrivit calendarului electoral aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2015, până cel mai târziu pe data de 21 aprilie, primarul, împreună cu formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, actualizează listele complementare.

Se precizează că, potrivit Legii 115/2015, listele electorale complementare au caracter permanent şi îi cuprind pe toţi cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot care se află în evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări şi au domiciliul sau reşedinţa în localitatea pentru care se întocmeşte lista.

Sreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.