bLAGAPrimarul Gheorghe Falcă a câştigat, sâmbătă, alegerile pentru şefia PD-L Arad, în faţa preşedintelui CJA, Nicolae Ioţcu, după o competiţie presărată cu nereguli destul de grave. Începând de la schimbări de preşedinţi de organizaţii şi până la modificări de liste cu delegaţi sau persoane care au fost prinse cu mai multe buletine de vot, competiţia din PD-L Arad a avut de toate. Scorul final a fost umbrit de toate aceste manevre de culise ale taberei Falcă, tabără care a apelat la mijloace murdare pentru a câştiga.
Dreapta se uneşte doar în jurul PD-L
Oamenii curgeau valuri, valuri spre Palatul Cultural  pentru a alege liderul organizaţiei judeţenea  PD-L.  Tensiunea plutea, sâmbătă, în atmosfera sălii mari. Grupuri mai mari sau mai mici puneau ţara la cale. Înainte de ora 11, însuşi Vasile Blaga, liderul naţional al democrat-liberalilor urcă treptele. Prezenţa sa trăda miza alegerilor de la Arad. De altfel, în discursul său, ţinut în faţa a peste 600 de delegaţi, a punctat că unitatea dreptei trebuie să aibă loc în jurul PD-L şi că discuţiile vor fi iniţiate de partid doar după alegerile europarlamentare, când forţele politice interesate îşi vor fi măsura popularitatea în rândul electoratului. „PD-L merge singur în alegerile europarlamentare, este o condiţie ca să ştim toţi cei de pe dreapta cum stăm, pentru a putea face o construcţie sănătoasă. Da, după alegeri discutăm de unitatea dreptei, dar numai în jurul PD-L. Nu poţi construi unitatea dreptei spunând că trebuie să dizolvi PD-L. Păi în ce să se dizolve PD-L, în doi-trei care au plecat de la noi? Asta nu înseamnă aroganţă, ci responsablitate faţă de dreapta românească. Nu poţi costrui dreapta românească omorând inima ei, care este PDL”, a declarat Blaga. El a adăugat că dacă aceste aspecte sunt înţelese de către eventualii parteneri politici PD-L merge mai departe cu discuţiile şi se va ajunge la cea mai bună variantă pentru dreapta românească. Preşedintele PD-L a spus că a vorbit despre unitatea dreptei încă de la convenţia partidului, „dar din păcate vorbesc cu ipocrizie despre unitatea dreptei şi unii care s-au străduit să o fărâmiţeze”.
Parcă  dorind să clarifice teoria dreptei pe care o susţinea Falcă, preşedintele Blaga a spus: „PD-L este un partid de centru-dreapta”.
Delegaţi apăruţi de nicăieri
Un discurs inspirat a fost şi al primarului de Sebiş, Gheorghe Feieş care a punctat faptul că  partidul nu este al unui singur om, ci al fiecărui membru al unei echipe,  în care fiecare are importanţa sa şi vrea să fie respectat”.
Dacă Gheorghe Falcă a pus aceeaşi placă cu care ne-a obişnuit în ultimii ani, cu unitatea dreptei şi alte viziuni care nu aveau nici o legătură cu alegerile de sâmbătă, contracandidatul său, Nicolae Ioţcu,  preşedintele CJ Arad, a făcut o prezentare a realizărilor administraţiei judeţene condusă de PD-L şi a pus accent pe capacitatea sa de a asigura unitatea partidului după alegerile de sâmbătă, spunând că este un om al„echilibrului, diplomaţiei şi capacităţii de negociere”. Adică, exact ceea ce are nevoie un partid scindat de frământările interne. Deşi la aplauze Nicolae Ioţcu a câştigat detaşat, în culise, manevrele făcute de apropiaţii primarului au decis ca scorul să fie întors în favoarea lui Gheorghe Falcă, acesta adunând 351 de voturi, iar Ioţcu 295. Până la urmă totul a stat în spatele a 30 de voturi. Oricum, dacă adunăm 295 cu 351 ne dă 646. Aşa au mai „apărut ” 14 delegaţi faţă de numărul de delegaţi prezenţi anunţat de Gheorghe Seculici, care au venit probabil de „pe sate”, cum s-ar spune. Cert este că şi preşedintele Blaga a spus că „s-a respectat statutul şi alegerile au fost corecte”. După care a plecat. În urmă a rămas însă un semn de întrebare. Cel puţin.
Liste schimbate, buletine de vot dispărute
Alegerile desfăşurate sâmbătă la PD-L Arad sunt departe de a fi corecte. Cel puţin acestea sunt semnalele, întărite şi de declaraţiile date de unii membri ai partidului care acuză că s-a lucrat murdar, iar delegaţii au fost schimbaţi peste noapte cu alţii care să voteze cu Gheorghe Falcă. Sunt semnale că listele cu delegaţi din mai multe organizaţii ale partidului din judeţ ar fi fost modificate abuziv de către Biroul Permanent Judeţean (BPJ). Mai mult decât atât, ar fi fost înlocuiţi, tot abuziv, liderii unor organizaţii, cu persoane devenite brusc membre de partid, iar în unele cazuri fără domiciliu în localitate (decât făcut de pe o zi pe alta). Exemple de acest gen sunt la Gurahonţ sau Dezna, dar sunt şi alte semnale potrivit cărora listele cu delegaţi au suferit modificări.
De altfel, în ziua alegerile, pe site-ul de ştiri newsar.ro au apărutdeclaraţii ale unor membri PD-L care au fost scoşi de pe listă pentru a face loc altora, care votau cu PD-L. Mihaela Petrişor, fost preşedinte al Biroului Permanent Local (BPL) din Gurahonţ, a povestit pentru Newsar.ro că, „ Marţi, Biroul Permanent Local a desemnat lista cu delegaţi pentru alegerile de sâmbătă. Este vorba de trei membri aleşi de BPL şi doi membri de drept: preşedintele interimar şi liderul de grup al consilierilor locali ai PD-L. S-a întocmit procesul verbal şi s-a făcut o scrisoare de înaintare, care au fost transmise Biroului Permanent Judeţean. Joi, la ora 15,40 (termenul de transmitere a listelor cu delegaţi era ora 16), preşedintele interimar a fost sunat de la cabinetul domnului Pistru şi i s-a trans­mis o adresă prin care i s-a comunicat faptul că nu mai este preşedintele organizaţiei locale, iar în locul său a fost numit Traian Chişu, o persoană care nici măcar nu are adeziune la PD-L. Acesta ar fi fost numit în funcţie de BPJ, în data de 18.10.2013. Însă de un BPJ nestatutar, la care au participat 13 persoane din 28, iar din cele 13 doar opt s-au pronunţat în favoarea numirii lui Traian Chiş”.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Dezna, unde prim-vicepreşedintele organizaţiei PD-L, Iosif Traian Urs, a fost schimbat prin… fax. „Am primit pe fax nişte decizii cu nişte greşeli pe care nici copiii de la grădiniţă nu cred că le fac. Am fost schimbat cu o persoană care şi-a făcut domiciliul în comuna Dezna, dar nu a fost înscrisă în organizaţie. Eu nu ştiu cum m-au schimbat, că doar nu au avut loc alegeri la Dezna, iar ase­menea numiri nu se pot face de la centru. M-au schimbat, abuziv şi nestatutar, pentru că mi-am manifestat dorinţa de a vota cu domnul Ioţcu, iar ei au dorit o persoană care să voteze cu domnul Falcă”, a declarat Urs pentru newsar.ro.
Schimbările listelor cu delegaţi n-a fost singura neregulă de la scrutinul de sâmbătă. Din informaţiile noastre, mai mulţi reprezentanţi de la municipiu au fost găsiţi cu mai multe buletine de vot. De exemplu, Mariana Cismaşiu, slăbiciunea primarului, avea nu mai puţin de zece buletine de vot, iar Adriana Chirilov, tot de la municipiu, avea două buletine de vot în mână. Aşa se explică faptul că, la final, unii n-au mai avut pe ce să voteze. Poate de aici şi cei 14 delegaţi în plus faţă de numărul de delegaţi anunţai de fostul preşedinte Seculici.
Sub semnul trădării
Pe lângă aceste nereguli fără de care Falcă mai mult ca sigur că n-ar fi câştigat, în spatele celor 351 de voturi stau mai multe trădări, unele făcute din cauza unor promisiuni, cum este cazul primarului de la Şiria sau a celui de la Zăbrani, care va primi un bloc de deputat pe colegiul Valea Mureşului (probabil votul va fi pe listă în 2016, dar ce contează) sau din cauza ameninţărilor despre care s-a tot scris în ultimele săptămâni. De frica repercusiunilor şi pentru că, probabil, mai bine şi-ar tăia o mână decât să voteze cu Falcă, zeci de delgaţi, printre care şi primari, nu s-au prezentat la vot, ceea ce spune totul despre democraţia instaurată de Gheorghe Falcă în PD-L şi despre modul în care va funcţiona în viitor acest partid.
Celelalte funcţii de conducere, în urma votului de sâmbătă, sunt: Iustin Cionca (cel care a făcut mare parte din oficii în numele lui Gheorghe Falcă, aşa explicându-se trădările de la Macea sau Curtici) şi Adrian Ţolea (al cărui frate, Dacian Ţolea, l-a făcut, ieri, praf pe Falcă într-un material asupra căruia vom reveni), prim-vicepreşedinţi, secretar general a fost ales Ioan Plaveți (necunoscut arădenilor, fost candidat la Primăria Vladimi­rescu, unde a fost spulberat de Ioan Crişan de la PSD, fapt pentru care, iată, a fost promovat), iar secretar general adjunct Dumitru Enăchiuc. Vicepreşedinţi ai Organi­zaţiei Judeţene a PDL Arad sunt, pe di­fe­rite domenii: Cătălin Lazurcă (parcă repre­zenta societatea civilă sau ?), Adrian Nițu, Claudia Boghicevici, Valentin Bot (răsplătit pentru „susţinerea“ lui Ioţcu), Marius Göndör, Gheorghe Domșa (acum două săptămâni participa la o şe­dinţă PSD ca director din partea PSD) şi Dacian Hîrlău.  Secretari executivi au fost aleşi Oana Moldovean, Gheorghe Don, Corneliu Nicolae Selegean, Mircea Onea, Călin Bibarț, Florin Todoca şi Gheorghe Preoţescu.
(G.A.)

Recomandările redacției