Alegerile locale desfăşurate duminică în Kosovo sunt umbrite de neregularităţi majore, informează agenţia Xinhua, pe baza relatărilor Televiziunii Naţionale Sârbe (RTS). Au existat numeroase probleme legate de deficienţe ale listelor de vot, de întârzieri în deschiderea birourilor de vot, iar atmosfera generală a fost tensionată din cauza diferitelor încercări ale unor grupuri de extremişti de a intimida alegătorii.

 

 

 

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Baki Keljani, a declarat, într-o conferinţă de presă, că procesul electoral a fost obstrucţionat în localităţile Glogovac, Podujevo, Istok şi Gnjilane, transmite Tanjug.

Un incident mai grav s-a petrecut la Mitrovica, unde principala secţie de votare a fost atacată cu gaze lacrimogene de mai mulţi bărbaţi mascaţi. Preluând informaţii de la Tanjug, Reuters informează că membrii comisiei electorale, precum şi observatorii din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au evacuat zona, care a fost închisă de poliţie.

Prezenţa la urne a fost destul de redusă, informează EFE. După şapte ore de la deschiderea urnelor şi cu cinci ore înainte de închiderea acestora, doar 33,14 % dintre cetăţenii cu drept de vot îşi exercitaseră acest drept. Conform Comisiei Electorale Centrale, în partea de nord, în localitatea Zubin Potok, participarea a fost de 13,9 %, în Mitrovica de 9,9 %, iar în Zvecan de 7,39 %. Afluenţa la urne a fost mai mare în enclavele sârbe din centru şi sud: 45 % în Strpce, 40 % în Gracanica, 44 % în Ranilug şi 50 % în Partes.

Alegerile municipale care au loc în 3 noiembrie în Kosovo – convocate în virtutea acordului de la Bruxelles vizând normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, încheiat în aprilie sub egida Uniunii Europene – au ca principală miză participarea la scrutin a sârbilor din nordul teritoriului, în condiţiile în care aceştia nu recunosc autorităţile kosovare.

În total, circa 1,7 milioane de alegători sunt chemaţi la urne să-şi aleagă reprezentanţii din cele 102 partide şi formaţiuni care candidează pentru controlul a 36 de municipalităţi din Kosovo. AGERPRES/(AS-editor: Cristina Mac)

 

Recomandările redacției