Proaspeții absolvenți ai studiilor preuniversitare numără pe degete zilele până la așa-numitul examen al maturității, Bacalaureatul. Cei care au hotărât că doresc să continue studiile, în regimul universitar, se pregătesc și pentru admiterea la facultate. Având în vedere ofertele educaționale oferite de universitățile arădene, am vrut să vedem dacă acestea îi atrag pe cei ieșiți recent din băncile școlii. I-am întrebat pe tinerii arădeni dacă s-au hotărât să urmeze o facul­tate, iar dacă da, ce oraș îi atrage.

„Nici nu mă gândesc să rămân în Arad pentru finalizarea studiilor superioare. Indiferent dacă aș fi luat un an de pauză după liceu, tot nu cred că aș fi vrut să rămân în Arad, m-aș fi mutat într-un oraș mai mare cu facultăți mai bune, mai serioase și mi-aș fi căutat ceva de lucru acolo. M-am hotărât să aplic la Facultatea din Cluj-Napoca, la Psihologie, și sper să intru, pentru că deja mi-au cumpărat pă­rinții un apartament acolo. În cel mai rău caz, dacă nu intru, după cum am spus, nu voi rămâne în Arad, ci mă mut și îmi caut ceva de lucru până la următoarea sesiune de admiteri. Mă feresc de a rămâne în Arad pentru că simt că acest oraș nu oferă destul din punct de vedere al școlarizării, plus că majoritatea prietenilor mei actuali au ales și ei să meargă în Cluj-Napoca” zice Brianna, 18 ani.

„Având în vedere faptul că mai am doi ani până la Bac și admitere, nu sunt complet hotărâtă privind facultatea pe care vreau să o urmez, însă sunt complet convinsă că nu voi alege să aleg o facultate din Arad. M-am gândit așa în mare la ce mi-ar plăcea, și am ajuns la concluzia că cel mai probabil voi alege o facultate de științe exacte, precum inginerie sau fizică-chimie, poate arhitectură dacă îmi dezvolt creativitatea până atunci. Este adevărat că am crescut aici, în oraș, am toți prietenii aici și mă simt confortabil, dar nu cred că facultățile din Arad au prea multe de oferit. Am prieteni care au ales să rămînă aici pentru a-și continua studiile și îmi vorbesc constant despre dezinteresul care îi caracterizează pe profesori. Poate voi alege Timișoara pentru că, sper eu, există o diferență între calitatea învățământului și cel mai important este foarte aproape de Arad” zice Vanessa, 16 ani.

„Am decis să rămân aici la facultate, la Facultatea de Drept. Nu vreau să schimb orașul ținând cont de faptul că aici am copilărit, aici am crescut, aici îmi sunt toți prietenii, sunt aproape de părinți și bunici. Îmi e foarte comod să rămân aici, nici facultatea nu e atât de complicată, cu profesori severi cu pretenții ca la facultățile din alte orașe. Aici am certitudinea că sigur intru, poate chiar și la buget” ne spune Adrian, 19 ani.

Sorina Dragomir

Recomandările redacției